Рођенданским концертом Музичка школа обиљежила 74 године рада

Школа за основно музичко образовање Херцег Нови, концертом ученика обиљежила је синоћ 74 године рада и постојања.

Дан школе обиљежава се 4. маја, али је наступ био одгођен из оправданих разлога, прича директорица Нивес Ненадовић.

– Програм је свакако био спреман и задовољна сам како смо то све изнијели. Сви инструменти су били заступљени. Чули смо саксофон, кларинет, флауту. Трудимо се да развијемо тај дувачки одсјек и повећамо интересовање. Мислим да ће након овог концерта бити још више кандидата који желе да уче ове инструменте – наводи она.

Нивес Ненадовић, директорица Музичке школе Херцег Нови

Наступили су и ученици гудачке секције, односно оркестар виолина, затим школски оркестар који чине гудачки и дувачки инструменти, као и хор.

Ненадовић прича о томе колико је важно обиљежавати значајне датуме, посебно Дан школе.

– Прије свега да се обиљежи наше трајање, да сумирамо утиске како је протекла читава година и да видимо куда ћемо даље да идемо. Следеће године обиљежавамо 75 година, то је јубилеј, тако да ћемо имати више програма и спремамо нешто ново, свакако ће бити интересантно – најављује она.

Минулу годину у Музичкој школи обиљежили су многобројни успјеси ученика на домаћим и међународним такмичењима. Ненадовић истиче да је за дјецу важно да наступају уживо и путују.

Професорица флауте и вођа школског оркестра, Ивана Петковић наводи да је срећа што међународних такмичења има пуно и ђаци радо наступају, како он лајн, тако и уживо.

Ивана Петковић, професорица флауте и вођа школског оркестра

– На државном такмичењу од прошле године смањен је број награда. Неко ко освоји четврто мјесто, не добија никакву награду, а био је четврти у држави од њих 20 у својој категорији, па се губи значај тог, а сви знамо да то није тако, награда је награда, кад се добије у руке. Та међународна такмичења и фестивали дижу бројност и могућност да дјеца свирају – сматра Петковић.

Истиче да није лако организовати концертну групу, јер ђаци у основну школу иду у двије смјене, али уз дозу љубави све је лакше.

– ОШ “Дашо Павичић”, да кажемо, прави проблем, тако да једне седмице имамо једну групу дјеце, друге другу, па се уклапамо, организујемо пробе пред наступе у касним сатима. У суштини, кад се воли, није тешко – истиче она.

У Херцег Новом, како је казала, има доста талентоване дјеце, али таленат је само један мали дио успјеха, много већи је рад, као и мотивација професора који са њима раде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here