Рмандић: Колективни уговор неповољан за полицијске службенике

Игор Рмандић, предсједник Независног синдиката полиције

Преговори синдиката безбједносних структура и ресорних министарстава о повећању примања и побољшању материјалног стања службеника започети су почетком новембра, у међувремену је Влада Црне Горе упутила парламенту нацрт буџета за 2023. годину, али преговори нису одмакли.

Како прича предсједник независног синдиката полиције, Игор Рмандић, службеници још увијек не знају колико увећање могу очекивати, иако су и премијер Абазовић и министар Аџић повећање најавили.

– Оно што нас занима је да повећање коефицијента за обрачунавање зарада не буде испод 25%, јер све испод тога не задовољава наше потребе, обзиром на инфлацију која свакодневно галопира и цијене које просто дивљају – наводи он.

Када је ријеч о нацрту колективног уговора, Рмандић прича да је јако лош и неповољан за полицијске службенике.

– Сматрамо да нацрт није добар јер тамо се нуде разна финансијска давања полицијским службеницима, попут јубиларних награда, помоћи за повреде или болести у вези посла, затим рјешавање стамбених питања, али за сваку ту ставку пише да је потребна сагласност Министарства финансија, што значи да Министарство унутрашњих послова не планира тај новац у буџету, већ ако се искаже потреба за њим, тражиће га од Министарства финансија – објашњава он.

Рмандић сматра да ће Министарство финансија у сваком захтјеву рећи да новца нема, па ће службеници поново остати без давања која су, како истиче, обећана и уграђена у колективни уговор.

С обзиром да се засиједање Скупштине завршава крајем децембра и да је буџет пред усвајањем, Рмандић у најскоријем року очекује састанак у министарству, како би преговори о побољшању статуса полицијских службеника добили повољан епилог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here