Рјешење за болницу проглашавање јавног интереса, за Институт одредити стратешки циљ

Фото: предсједник Комисије за праћење и контролу приватизација Максим Вучинић

Уколико се ускоро не укине забрана коришћења и располагања имовином Болнице Мељине, треба тражити друго рјешење, сматра предсједник Комисије за праћење и контролу приватизације, предсједник Радничке партије и посланик Максим Вучинић. Он је, гостујући у  емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић, говорио и о проблему даљег рада Института „Др Симо Милошевић“ гдје је по њему најважније да држава одлучи који је стратешки циљ.

Држава треба да одлучи да ли жели да има Институт у свом власништву и да онда ради на његовом развоју.

– И то не треба да ради само ова власт већ и свака наредна да буде обавезна да то спроводи и ради у складу са националним интересом. Ако држави није потребан и ако мисли да све што Институт пружа може да обезбиједи на неки други начин, онда нека држава заврши приватизацију до краја. Дакле, прво треба одредити којим путем се треба ићи а потом и начини како ће се то спровести и то дати стручном кадру да ради. Херцег Нови је здравствени центар, има сунце, блато, културу живљења у духу здравственог туризма и држава мора да се стратешки одреди шта је циљ, казао је Вучинић.

Фото: „У четири ока“ РТХН

Када је ријеч о болници у Мељинама, сматра да би проглашавање јавног интереса над овом установом био добар потез али и знак судству да размисли о укидању привремене мјере забране коришћења и располагања имовином.

– На сједници Комисије за праћење и контролу приватизације са челницима Општине и свим релевантним актерима по питању болнице у Мељинама, донијели смо закључке који су требали бити смјернице Влади како рјешити проблем. Слушао сам премијера и бојим се да рјешења нису баш до краја сагласна са закључцима. Болница има привремену мјеру која се односи на забрану коришћења и располагања имовином, послали смо апел судској власти да због хитности рјешавања проблема Болнице и здравствене заштите грађана Херцег Новог размотре укидање те мјере. Од предсједника Вишег суда добио сам информацију да они раде све да се убрза укидање, али судски процеси трају и то не може преко ноћи да се заврши. Мислим да, ако се не деси скоро укидање те мјере, треба размислити о неком другом начину. Први закључак Комисије је био, а и један је од закључака са сједнице СОХН, да се прогласи јавни интерес над болницом Мељине. Мислим да би такав чин помогао и судској власти да размисли о привременој мјери која је и даље на снази. У зачараном смо кругу, видјећемо који су даљи кораци Владе, казао је Вучинић.

Састанак са радницима ПКБ

Вучинић се данас састао и са бившим радницима ПКБ и у начелу договорио скори састанак у Подгорици гдје би видјели у којој је фази реализација закључака Комисије за контролу и праћење приватизација по овом питању.

– У разговору са њима сазнао сам да закључци већ постоје, а сада треба видјети у којој је фази њихова реализација, казао је Вучинић.

И овој групацији радника би ишао у корист Закон којим би била обезбјеђена финансијска средства за раднике жртве протеклог транзиционог периода.

– Текст закона сличан је оном који је Скупштина усвојила крајем прошле године а односи се на раднике рударско металског секторе. Воља постоји код Радничке партије и наших партнера, али не постоји у садашњој Влади, а ни предсједница Парламента га није уврстила у план јесењег засједања.

Појашњава да је буџетом за социјална давања у наредној години предвиђено преко 40 милиона више него ове, што отвара простор да се овај закон донесе и да се фазно спроведе у неком од наредних буџета те се нада добијању и политичке воље.

– Право на отпремнине имали би радници чија су предузећа отишла у стечај, који су остварили пријевремене (умањене) пензије и да нису потом засновали радни однос на неодређено вријеме, појаснио је Вучинић.

Погледајте комплетну емисију „У четири ока“ РТХН са Нином Алорић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here