РИГОРОЗНЕ САНКЦИЈЕ ЗА НЕЛЕГАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ

У Општини Херцег Нови ничу нове нелегалне депоније, па поред познатих локација уз путеве у залеђу, несавјесни све више користе и друге површине поред магистрале, у стамбеним насељима и на ривијери, како би се  „ријешили“ сувишних ствари, грађевинског или зеленог отпада.

– Казне за одговорна и лица у прекршају су високе, уз обавезу да сами уклоне отпад, а ако не ураде у датом року, то ће учинити извршна служба. Обично се ангажује Комунално-стамбено предузеће или Чистоћа, који ће за то успоставити рачун одговорном лицу, казала је за РТ ХН начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић.

 Редовним обиласком терена,а поступа се и по пријавама грађана, често се наилази на нове депоније. Комунални инспектори  предузимају  санкционисање починиоца прекршаја и издају мјере у смислу да се обустави даље депоновање и површине доведу у пређашње стање.  

-Имали смо недавно откривену депонију на подручју Зеленике у Сасовићима, гдје је депонован грађевински отпад. Често се депонује у Суторини, посебно,  на локацијама гдје је била бивша Жељезничка станица, као и на другим мјестима, која нису предвиђена за депоновање.   

 Тако је  јуче екипа Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора обавила редовну контролу у Наваринском пољу у близини Јадранске магистрале у Баошићу. Утврђено је да је на приватној парцели, која је видљива са јавне површине, депонована већа количина кабастог отпада,углавном, грађевинског материјала и шута.

– Овом приликом је одговорном лицу комунални инспектор издао прекршајни налог, сходно општинској Одлуци о одржавању чистоће, а такође му је указано да отклони неправилност по питању депонованог отпада на наведеној локацији у року од два дана, навела је Бошковић.

У Мјесној заједници Баошић  доста је грађана реаговало за ову и друге депоније. Из Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора су их упознали да су донијели одговарајуће мјере за депоновање на тој приватној површини, казао је за РТ ХН предсједник МЗ Баошић Ђуро Цвјетковић:

– Имали смо више пријава и притужби грађана, а тиче се неажурности појединаца, који на неким локацијама, прије свега, у дијелу потока поред  цркве Св. Николе депонују разни отпад. Када смо проширили пут према Цркви потрудили смо се да земљом покријемо ту депонију и доведемо на одговарајући ниво. Контролишемо редовно ту дионицу и у сарадњи са грађанима и Комуналном полицијом покушавамо да потпуно зауставимо насипање и одлагање било каквог отпада, указао је Цвјетковић.

Иначне, сходно Закону о комуналним дјелатностима, за прекршај непрописног депоновања, предвиђена је новчана казна од 1.500 до 7.500 еура за правно лице, док за физичко лице и одговорно лице у правном лицу износи од 500 до 2.000 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here