РЕЗУЛТАТ У ПРОЦЕСУ ВАКЦИНАЦИЈЕ УСПЈЕХ, УРАЂЕНО ЧЕТИРИ ПУТА ВИШЕ ТЕСТОВА НЕГО У 2020. ГОДИНИ

169

Резултат у процесу вакцинације против коронавируса је успјех којем је, између осталог, допринијело професионално и научно утемељно извјештавање црногорских медија, оцијенила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, на конференцији „Црна Гора у вријеме пандемије – чињенице и изазови“, која је дио завршних активности пројекта“ КОВИД19 истраживање Шта се крије иза пандемије.

Боровинић Бојовић истакла је да је ове године урађено четири пута више тестова него током прошле и поручила да као министарка здравља одаје признање свим црногорским медијима за професионалан, научно утемељен, приступ приликом извјештавања о вакцинама и имунизацији.

„Црногорски медији су, за разлику од неких колега у региону и свијету, одољели “жутилу тиража” по цијену јавног здравља, и захвална сам им свима на томе. То је један од разлога захваљујући коме Црна Гора, у којој је дуго и озбиљно запуштана област вакцинације, данас има сваког другог пунољетног грађанина који је вакцинисан против коронавируса”,
рекла је Боровинић Бојовић, а преноси Медиа биро

Она је подсјетила да је више од 50 одсто пунољетних грађана Црне Горе примило прву дозу вакцине, и да очекује да ће савјесно и одговорно понашање свих грађана ићи у прилог повећања овог процента.

„Резултат у процесу вакцинације не можемо а да не сматрамо солидним успјехом“, казала је Боровинић Бојовић.

Она је истакла да је вакцинисано и преко 85 одсто здравствених радника.

„Поносна сам на чињеницу да су љекари и медицинско особље постали дио медијске свакодневнице, јер практично да нема дана када се наш глас не чује преко неког медија“, казала је Боровинић Бојовић.

Она је казала да је Клинички центар Црне Горе током прошле године био затворен више од пола године за све случаје који нијесу били хитни или ковид пацијенти.

У Црној Гори, како је рекла, сваке седмице у болницама, домовима здравља и хитној помоћи, се уради око 140 хиљада прегледа, операција, пријема и осталог.

-Са једне стране забрињава чињеница за толиком љекарском помоћи, али са друге стране нема бољег доказа о томе колико је заправо предан раду наш здравствени систем“, нагласила је Боровинић Бојовић.

Шефица Одељења за културу и медије, Амбасада САД у Црној Гори, Никол Галагер, казала је да је циљ Амбасаде да подстакну и ојачају контролну улогу медија и квалитет њиховог извјештавања.

„Пандемија је потврдила колики је значај озбиљних и професионалних медија“, казала је Галагер.

Шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори, Мина Брајовић, сматра да се епидемиолошка ситуација не разликује много од прошле године.

„Сада сви видимо да у региону и Европи имамо тренд раста обољелих, а мање више Црна Гора је „увијек слика Европе у малом“. Напоменула да је солидарност ријеч која се сада „конзумира изузетно“, казала је Брајовић.

Брајовић је истакла да је до сада дистрибуирано 5,7 милиона доза вакцина против коронавируса.

ФОТО: МЕДИА БИРО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here