РЕДУКОВАНИ НАСТАВНИ ПЛАНОВИ ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Oсновне и средње школе у Црној Гори добиле су редуковане планове и програме, по којима ће наставници организовати наставу од понедељка, с обзиром на то да часови трају 30 минута због епидемије вируса корона.

У допису који је Завод за школство упутио директорима школа наводи се да су се, приликом редукције планова, држали принципа да се, као минимум, мора реализовати образовно-васпитни исход. Тај исход, како су појаснили у Заводу, указује на ниво усвојености садржаја који се очекује од свих или од највећег броја ученика.

-Веома је важно планирати и исходе, приликом којих ученици могу усвојити садржаје у којима треба да се нешто анализира, издвоје елементи и утврде односи међу њима поређење, разликовање, повезивање, класификовање, као и да се одреде узроци и последице, наводи се у допису Завода.

Посебну пажњу треба обратити на предметне програме који су важни за полуматурски и матурски испит и матурски стандард (математика, ЦСБХ језик и књижевност и предмети које ученици изаберу за полуматурски и матурски испит.

Препоручили су и да сваки наставник у свим предметним програмима самостално планира и процјењује шта може реално да реализује у ситуацији када су часови скраћени до 30 минута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here