Расписан тендер за израду идејног пројекта реконструкције Постројења у Мељинама

Постројење за пречишћавање отпадних вода Мељине

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови, расписало је тендер за Израду техничке документације за идејни пројекат реконструкције Постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, процијењена вриједности 22.800 еура.

Тендер обухвата поступак израде концептуалног идејног пројекта реконструкције постројења Мељине, са идејним пројектом хидротехничких инсталација, технолошког процеса, машинских инсталација, те идејним пројектом слабе и високе струје и СКАДА апликацијом.

Понуде учесника на тендеру могу се достављати непосредно у просторијама Друштва  или препорученом пошиљком, на адресу Улица Мића Вавића 1, закључно са  21. новембром до 09:00 часова. Јавно отварање достављених понуда ће се обавити истог дана у 09:45.

За учеснике на тендеру обавезан је обилазак постројења прије давања понуда. Понуђач доставља потврду о обиласку постројења која је саставни дио понуде.

Директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Милан Зарић објашњава да се на основу тендерског документа може да иде у процедуру, по убрзаном поступку:

Милан Зарић

– На основу тог тендерског документа може да се распише тендер за реконструкцију постројења за прераду отпадних вода у Мељинама и то очекујемо да буде до 15.децембра, да се стекну услови за расписивање. Овог момента не знамо висину трошкова, зато што је тај тендерски документ још је у разради и тек тада ћемо знати која је то сума новца, која је потребнада да се постројење доведе до система „кључ у руке“, навео је Зарић.

Компанија која ће бити изабрана на тендеру за реконструкцију ће управљати постројењем, обављати мониторинг, заједно са запосленим још наредне двије године:

– Сви проблеми које тренутно имамо овдје, са непријатним мирисима преузеће компанија која ће почети да ради и која ће уз наше извршиоце и раднике управљати постројењем, али ће мониторинг након тога трајати још двије године, јер ћемо имати гаранцију на технолошки процес и на комплетно постројење. Ту ће се обучити неко од наших инжењера да би био од помоћи управнику постројења, објашњава Зарић.

Он подсјећа да су страни извођачи и надзор до сада узимали велике новце, а да ништа нису урадили. Убудуће неће бити више могуће да се тако понашају, јер ће контролу и надзор имати наши инжењери и стручњаци:

– Имали смо консултанте Њемце који би дошли ту, узели чак 200 000 еура и ништа нису урадили, било је и тога. Међутим, нема више тога и зато су нам ту наши консултанти. Ово није игра и са нама више није могуће као раније. Ми смо дужни да дамо све од себе да заштитимо пројекат и да заштитимо новац, који треба да се поново да, да се постројење доведе до краја, а хоће јер ће се радити комплетна реконструкција, оцијенио је Зарић.

Јуче је одржан састанак представника локалне самоуправе са грађанима Мељина, који још увијек трпе непријатне мирисе са постројења. На састанку представника Општине и Мјесне заједнице Мељине, који је одржан по питању рјешавања проблема за пречишћавање отпадних вода, речено је да ће радови бити окончани до наредне сезоне.

Милан Берић

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Мељине Милана Берића, добили су обећање да ће папирологија и процедура бити убрзана, како би се ријешио проблем непријатних мириса са постројења:

– Закључак је да још није изнађено рјешења, али  су обећали да ће све ићи по убрзаној процедури, како би до маја или јуна радови на постројењу били готови и саниране штетне емисије које произилазе из постројења, навео је Берић.

Иначе, када буде изабран најбољи понуђач, све ће преузети компанија која ће изводити радове и управљати постројењем, уз раднике Друштва. Тек тада ће да нестану и узроци који доводе до непријатних мириса, што становници Мељина трпе већ мјесецима.

1 COMMENT

  1. Antropogeni faktor je u HN narocito izrazen. Moj prof. fizike, inace vodja naucnog tima u Vinci je definisao najvecu pretnju po lokalnu populaciju „Glupost u akciji“. Imamo li mi ljude sa 10-kama na studijima. Naravno izuzev „kruznog toka“ i sl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here