Расписан конкурс за упис у средње школе

Министарство просвјете расписало је конкурс за упис у први разред средње школе. У Средњој мјешовитој школи „Иван Горан Ковачић“ мјеста има за 336 ученика.

На основу конкурса, за четврти степен, предвиђена су три одјељења опште гимназије (84 ученика) и по једно одјељење (28 ученика): Филолошке гимназије, Хотелско-туристичког техничара, Гастроном, Здравствени техничар, Економски техничар и Грађевински техничар високоградња.

За образовне програме трећег степена предвиђено је по једно одјељење (28 ученика) за занимања: продавач, конобар и водоинсталатер.

Пријаве на конкурс подносе се 26, 27, 28. и 29. јуна до 15 часова. Упис се обавља електронски на адреси www.upisi.edu.me. Ученик који први пут користи апликацију за упис потребно је да се претходно региструје.

Упис ученика у први разред трогодишње, односно четворогодишње стручне школе обавља се на основу сљедећих критеријума: општег успјеха у посљедњем циклусу основне школе; успјеха на екстерној провјери знања на крају основног образовања; успјеха из два наставна предмета у посљедњем циклусу основне школе који су значајни за стицање образовања и резултата с државних и међународних такмичења, односно додјеле признања.

Ученици са мање од 60 бодова не могу уписати први разред гимназије, а са мање од 48 бодова први разред четворогодишње школе.  

У току трајања рока уписа, комисија је дужна да сваког дана у 16 часова објави ажурирану ранг листу кандидата, пријављених до 15 часова тога дана, а ради њиховог информисања о мјесту на ранг листи.

Након објављивања ранг листе ученици подносе школи: оригинална свједочанства посљедња три разреда основне школе и дипломе о резултатима са државних и међународних такмичења, односно додијељеном признању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here