РАЈАК: ВЕКТРИН ПЛАТНИ ПРОМЕТ ФУНКЦИОНИШЕ ПРЕКО НОВЕ ФИРМЕ

Некадашњи радници туристичког гиганта из Херцег Новог, окупљени у НВО Бивши радници Вектра Боке сумњају да преко нове фирме Вектра Плажа несметано функционише платни промет, док је рачун Вектра Боке блокиран.

Како наводе у саопштењу, од продаје имовине Вектра Боке, незаконитим путем средства прелазе на рачун новоотворене фирме, иако се дуг, због којег је основни рачун блокиран, увећава.

– Позивамо државно Тужилаштво да испита на који начин, поред блокаде рачуна, новац прелази другој фирми, о којој суми новца је ријеч и како привредно друштво у реорганизацији може да функционише преко новоотворене фирме. Сви наводи постоје у Централној банци. Сматрамо да Привредни суд и стечајни судија стоје иза ових незаконитих радњи, које смо већ доказали у јавности, док их Пореска управа у томе подржава – наведено је у саопштењу које потписује Ђорђе Рајак. 

Подсјећа и да је новац незаконито пребачен у виду позајмице уз обећање послодавца да ће срества вратити још прошле године у фебруару.

Рајак тврди да менаџмент Вектра Боке не поштује одлуку Уставног суда по којој су потраживања радника приоритетна у односу на остале повјериоце и наводи да већ мјесец чекају исплату треће рате трећег исплатног реда. Рок за исплату потраживања према повјериоцима, истекао је 7. фебруара, а средства још увијек нису исплаћена.

Око 70 бивших радника, наводи Рајак, немају услов ни за помоћ Владе Црне Горе у оквиру мјера подршке у борби против Ковид 19, а преко 200 породица је на рубу егзистенције. 

Према ријечима једног од бивших радника, Јова Поробића, из компаније су обећали уплату треће рате до половине фебруара, а то до данас нису урадили, што је још један доказ да том фирмом управљају криминалци.

Он је за РТХН потврдио да је 70 радника најприје остало без социјалне помоћи, а потом и без помоћи Владе.

– Они су практилно људи без паре и динара. Њихове породице више нису на ивици егзистенције, већ на ивици глади. У 21. вијеку је брука и срамота да имамо раднике који су провели 30 година поштено радећи у бившој ХТП Боки, а данас морају да просе, како би се прехранили – наводи он.

Радници су очекивали, уз отворену подршку градске власти, помак у рјешавању проблема, али да схватају да је локална управа орјентисана на ковид кризу. Из истог разлога за сада не планирају отворене протесте.

– Све је пореметила ситуација са короном. Не можемо да добијемо одобрење, а нећемо да кршимо мјере, јер ми смо ти који не крше закон. Никада га нисмо кршили, али ако се овако настави, могуће је да ће се и то догодити – казао је Поробић.

Поробић сматра да је оснивање ћерке фирме Вектра Плажа легалан вид криминала, јер, како каже, није то једина ситуација код приватизације у Црној Гори. То је посао за тужилаштво, а радници се надају да ће се једнога дана неко коначно стаи на крај оваквој пракси.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here