Изградња водоводне мреже на Луштици тече планираном динамиком

Динамика изградње водоводне мреже на Луштици је добра, радови се убрзано одвијају тако да се очекује да ће прва фаза пројекта бити реализована на љето наредне године.

Приликом ископавања трасе водовода изнад Пристана и Роса, радници фирме извођача Еурозокс, наишли су на минске направе, што представља одређене потешкоће, али то значајно не утиче на планирану динамику извођења радова, казао је директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови, Боро Лучић:

Боро Лучић

– Мора да се провјери комплетна траса будућег водовода, да нема заосталих миниских средстава. Ипак, све иде својим током и не може битно да утиче на динамику радова. Ми очекујемо да ћемо успјети до краја љета наредне године да пустимо воду и да у првој фази покријемо подручје до Роса, очекује Лучић.

Радови на ископима захтјевне мреже у дубини трасе на Луштици, се одвијају предвиђеним темпом:

– Не рачунајући непредвиђене околности, радови се одвијају добром динамиком, као и ископи. Урађени су ископи за постављање дијела цјевовода. Почели су да постављају цијеви. Урађени су и ископи за прва два резервоара. Генерално очекујемо да ће радови ићи планираном динамиком. Битно је да покушавамо да пратимо својим активностима, изградњу примарног цјевовода, како би сагледали могућности да на љето пустимо воду кроз секундарну мрежу на Росама и Горњим Клинцима, чиме би обезбиједили водоснабдијевање овог дијела Луштице, указао је Лучић.

Инвестициона вриједност радова на изградњи водоводне мреже на Луштици износи око 10 милиона еура.

Луштичани се водом снабдијевају из бистјерни. Изградња водоводне мреже ће значајно побољшати услове живота и омогућити да се посвете традиционалним дјелатностима, маслинарством, сеоским туризмом и другим занимањима, што би се одразило и на повратак, обнову огњишта становника и интензивирало инвестиције на херцегновском дијелу полуострва:

– Сматрам да не постоји локација као што је Луштица, која је толико туристички атрактивна, популарна за бављење пољопривредом, развој туризма, а да није имала најосновније услове за развој свих тих дјелатности. Драго ми је да смо успјели заједничким активностима, Водовода, Општине, Управе да заиста урадимо пројекат, наводи Лучић.

У новском Водоводу очекују да ће ускоро бити потписан уговор за пројектовање новог цјевовода од Мојдежа до Пода, чиме би био регулисано водоснабдијевање височијих зона:

– То је такође, врло битно да до краја мјесеца буде потписан и уговор за пројектовање цјевовода од Мојдежа до Пода, чиме бисмо изградили додатни број резервоара, повезали све постојеће резервоаре које имамо са новим системом. Овим бисмо угасили све пумпе на подручју града. Убудуће би све то ишло гравитацијом, смањили би се губици и омогућио развој града за сљедећих 50 година, сматра Лучић.

Са овим пројектом Водовод је ушао у велики инвестициони циклус, процијењене вриједности око 20 милиона еура. Пројекат је кандидован за капитални буџет Владе Црне Горе, тако да очекују да када  заврше главни пројекат, да ће доћи вријеме и за расписивање тендера у Управи за капиталне пројекте и да сљедеће године почне изградња цјевовода од Мојдежа до Пода са резервоарима.

-Такође, се приводи крају пројектовање резервоара у Кумбору, за боље водоснабдијевање ривијере, чија се градња планира већ почетком сљедеће године. Урађен је још један технички концепт по којем ће Општина расписати тендер за три резервоара у Бијелој, чиме би потпуно била покривена ривијера и омогућен транспорт воде из Регионалног водовода, до крајњих корисника у Суторини и Пријевору, односно, комплетној Општини Херцег Нови, како бисмо прекинули дугогодишњи низ рестрикције које град има за вријеме чишћења тунела, каже Лучић и додаје да се повезивање и завшетак цјелокупног система водоснабдијевања града и ривијере, очекује за двије године.

-Али како ћемо неке ствари радити постепено и као на Луштици и прије него што се заврши комплетан цјевовод одређена подручја ће већ добијати воду, тако ћемо и са изградњом нешто од ових резервоара, који ће ићи сљедеће године, битно ријешити проблем ривијере и имати довољно воде за сезону. Када се све заврши бићемо град који ће имати снабдијевање са три стране, који ће моћи да помогне и Тивту и Котору да у љетним мјесецима, превазиђу своје проблеме са водом, поручио је Лучић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here