Радници Института Игало охрабрени Владиним планом за спашавање

Запослени у Институту „Др Симо Милошевић“ охрабрени су јер је Влада Црне Горе нашла начин да одблокира рачун фирме, што је био разлог за неисплаћивање зарада током ове године.

Предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић је за РТХН казала да радници нису добили нити једну плату у овој години, већ су у априлу добили врсту помоћи у висини од три примања из децембра, јануара и фебруара.

Др Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института Игало

– Зато нам је деблокада рачуна, што је првенствено и била тема прес конференције у петак, веома важна, управо да би смо се могли надати, а што је премијер и потврдио, да ће након деблокаде исплате бити редовне. Оно што смо у периоду од петка до данас добили као информацију, не само да ће се деблокирати рачун и да ће наше зараде бити редовне, већ и да ће зараде које нам се дугују, бити исплаћене у најкраћем временском периоду – наводи она.

Радници очекују да премијер Спајић и Влада промтно реагују и да ће рачун бити ускоро бити поново отворен, али и да ће у наредних шест мјесеци реализовати најављени план реструктурирања, чиме ће Институт и реберндирати.

– Охрабрујуће су вијести. Ми радници Института се надамо да ће рокови бити брзи и хитни, зато што смо због ситуације која нам се догађала већ пар година, а посебно ове, толико истрошени и измучени. Заиста се дивим запосленима како и даље веома вриједно, професионално и пожртвовано раде посао, с обзиром да су ова и претходне године за нас биле изузетно тешке – истакла је др Обрадовић.

Др Обрадовић подсјећа да су пресуде по тужбама радника за коефицијенте који нису били изједначени са гранским колективним уговором правоснажне, али да су били обесхрабрени да законска пресуда послодавца није обавезивала да примјени тај колективни уговор у претходним годинама.

– Тужбе, нажалост, ће ићи све до 31. октобра 2023. године, када је ова Синдикална организација напокон конкретизовала, испреговарала и завршила нови колективни уговор и од тада до данас су на снази зараде обрачунате по коефицијенту изједначеном према гранском колективном уговору. Заиста смо се јако трудили да те непотребне трошкове спријечимо, међутим, са друге стране нисмо имали адекватне саговорнике – казала је она.

Подсјећамо, Влада Црне Горе ће са највећим мањинским акционаром Института Игало, хотелском компанијом Вила Олива, деблокирати рачун ове здравствене институције, тако што ће, финансијски по пола учествовати у томе, односно фирма бизнисмена Жарка Ракчевића, уплатиће између осам и десет милиона еура бескаматне позајмице.

1 COMMENT

  1. DOBRO,ne pustate komentare no zapitajte se ako se dr Pavicevic povukao iz ove price o jadnom institutu zar vam se ne cini da he u pitanju jos jedna prevara i pljacka u reziji paf paf premijera?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here