РАДНА ГРУПА У ПОНЕДЕЉАК О ИЗГРАДЊИ ШКОЛЕ У ИГАЛУ

Радна група, формирана у циљу изналажења рјешења за изградњу школе у Игалу, а коју чине представници министарства просвете, науке, културе и спорта, државни секретар у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, представници општине, у понедељак ће имати први састанак. То нам је потврдила секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало,чланица радне групе, која је истакла да је питање школе у Игалу горуће за Општину Херцег Нови.

Подсјећа да је локална управа током претходног периода слала више дописа ка ресорном министарству и тадашењем  министру Шеховићу са иницијативом да се крене са мртве тачке и да то не буду  само обећања дата  током  изборних кампања.  До првих конкретних корака дошло је тек након парламентарних избора и током недавне посјете министарске Братић и државног секретара у сектору образовања Мартина Ћаласана, казала је Замбелић Пиштало.

-Морам да искажем задовољство брзом реакцијом министарке Весне Братић и господина Ћеласана. На тадашњем састанку смо се сагласили да Општина упути предлоге када је у питању формирање радног тима и комисије који ће пратити цијелу проблематику и стремити да се до реализације пројекта што прије дође, казала је секретарка за културу и образовање.

Замбелић Пиштало каже да постоји сагласност свих да се крене у реализацију и нада се да ће током ове године отпочети конкретне активности.

-У понедељак имамо први састанак Радне групе и тада ћемо видјети које су то позиције и која су конкретна рјешења када је ова проблематика у питању. Као што је познато, одређеним правилницима дефиниосано је које све параметре и критеријуме једна школа треба да задовољи, објаснила је Замбелић Пиштало.

Како је казала, водиће рачуна да будућа школа одговара потреби и за већим бројем ученика него што је сада исказано, али не искључује ни могућност да се реконструкције одређеног објекта. Просторно урбанистичким планом општине Херцег Нови одређене локације су препознате као могућност да се на њима гради школа, али , како објашњава,  ОХН нема довољно парцела.

-Држава је већи дио преписала на себе, Општина Херцег Нови је само корисник. Локална управа је она која, нажалост, до сада није могла да уступи неку парцелу већ је то сада питање државе, казала је Замбелић Пиштало.

ПУП-ом су предвиђене двије локације – Дјечије одјељење Института “Др Симо Милошевић и дио земљишта код Рибарске улице чији је власник држава, а корисник Општина Херцег Нови, али да ли оне испуњавају све потребно за изградњу школе, утврдиће радна група.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here