РАЂЕНОВИЋ: УВЕСТИ СВЕ ТЕНДЕРЕ У ЗАКОНСКИ ОКВИР

У Јавном предузећу за управљањем морским добром, које је иницирало раскид уговора са предузећем Поморски саобраћај ДОО, очекују да ће Влада ускоро расписати тендер за концесију за трајектну линију Каменари – Лепетане. Поморски саобраћај ће обављати трајектни превоз до окончања тих процедура.

Како је за РТХН казао предсједник УО Морског добра, Блажо Рађеновић, уговор између ЈП за управљање морским добром и Поморског саобраћаја потписан је 2004. године на основу закључка Владе Црне Горе. Пажњу, међутим, привлачи чињеница да је читав процес завршен без тендера и концесије.

Уговор је, поново на основу закључка Владе, анексом продужен 2019. године, а из Поморског саобраћаја тражили су да то верификује УО Морског добра, што је одбијено уз закључак да се предложи Влади стављање ван снаге проблематичног закључка.

– Јасно је да се ради о привилегованом друштву и некоме ко има монопол. Не смијемо да дозволимо ни као држава ни као предузеће да се у наредном периоду настави тим темпом. Желимо промјене у пуном смислу и примјену законских оквира. Све морамо довести у легалан ток и на начин како то прописују закон и устав – наводи он.

Рађеновић открива да је УО Морског добра још 2018. године донио одлуку о расписивању тендера, на шта је Влада дала сагласност, али по тој одлуци никада није поступљено, односно никада није расписан тендер. Зашто и како је дошло до потписивања тог анекса, како је рекао, требало би да утврди комисија, формирана да преиспита све дугорочне уговоре са ЈП Морско добро.

Увјерава да неће доћи до прекида трајектне линије, посебно у сусрет љетњој туристичкој сезони.

– Наш, као и интерес грађана је да имамо квалитетну услугу и понуду када је ријеч о трајектном превозу, да то буде еколошки прихватљиво. То ће бити један од услова будућег тендера. Ићи ћемо ка том циљу да се тај закључак Владе стави ван снаге – казао је Рађеновић.

У Морском добру сматрају да цијена закупа од само 4% од сваке продате карте мора бити у већем износу. Менаџмент компаније је у периоду короне, након одлуке Владе да закупе у зони морског добра снизе за 50%, то снизио на 2%, прича Рађеновић.

– Сматрамо да то није адекватно  јер је у питању велики обрт а ми немамо увид у стварно стање. Сваке године добијемо њихов обрачун без икаквих пратећих докумената, аналитичких картица, било чега што би у правом смислу поткријепило тај обрачунски период – наводи он.

У Морском добру, прича Рађеновић, спремни су да уложе значајна средства у оба пристаништа, како би она одговарала европским стандардима, а рјешење у виду новог тендера може се очекивати у најкраћем року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here