ПРВИ СНИЈЕГ У ЗАЛЕЂУ У ОВОЈ СЕЗОНИ

Након неколико кишних и релативно топлих дана, снијежни покривач јутрос је освануо на обронцима Орјена. Падавине су почеле синоћ, а до јутрос на Врбању нападало је око 5-6 cm.

Како РТХН сазнаје у Комунално-стамбеном, екипе су на терену, сви путну правци су проходни и посути ризлом. Због јаке буре и ниске температуре очишћене путне површине брзо се заледе, па је обавезна употреба змске опреме, као и опрезна вожња.

Према ријечима Жељка Старчевића из Агенције за развој и заштиту Орјена, снијег је од синоћ падао у више наврата. Прекривач се спустио и до Крушевица, али ће се највјероватније током дана истопити у нижим крајевима.

– Изнад 1000 метара тешко да ће се отопити одмах. Према прогнозама, тих 5-6 cm које је пало, требало би да се задржи до сутра поподне, када поново почиње југо и топлије вријеме. Дакле, ову ноћ би требало више пазити током вожње, јер се може створити ледена кора на појединим мјестима – наводи он.

Током јутра, како је казао, било је мало снијега на путним правцима, због чега је неопходна употреба зимске опреме. Снијег је краткотрајно падао, па није формиран дебљи слог ни у вишим предјелима, али свакако га не би требало доживљавати само као забаву, упозорава Старчевић.

– Као што је за аутомобил потребна зимска опрема, подразумијева се да је потребно имати и знати користити адекватну опрему за планинарење, онда је то заиста уживање. Цијели Орјен, па и Ловћен, освануо је у истом руху, што се види и из града, с тим што ће се снијег са јужних страна због сунца брзо отопити, што не значи да ће и на сјеверним, осим у случају југа, који је и најављен у наредним данима – казао је он.

Овогодишњи први снијег је и прва забава, али је по оваквим временским условима увијек неопходно бити опрезан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here