Први случај оболијевања од малих богиња у Црној Гори

Институт за јавно здравље Црне Горе

Лабораторија Центра за медицинску микробиологију Института за јавно здравље Црне Горе је  данас регистровала први случај оболијевања од малих богиња код дјетета узраста 8 година, које није вакцинисано.

-Ова појава долази у контексту актуелне епидемиолошке ситуације у земљама у окружењу (Босна и Херцеговина, Србија, Румунија и Албанија) у којима су регистроване епидемије малих богиња са преко 4.600 обољелих и најмање 6 умрлих лица од којих четворо дјеце млађе од једне године. Из тог разлога, у посљедњем периоду је посебно наглашавана потреба за предузимањем превентивних мјера како би се спријечило ширење ове заразне болести, саопштили су из Института за јавно здравље.

Како наводе, одмах по потврђивању случаја, предузете су све неопходне мјере како би се спријечило даље ширење болести, док се епидемиолошка ситуација пажљиво прати од стране надлежних здравствених институција.

Морбили (мале богиње) спадају у групу високо контагиозних вирусних осипних грозница које се манифестују макулопапулозном оспом по тијелу и најчешће се јављају у форми мањих или већих епидемија.

Узрочник је вирус малих богиња из фамилије Paramuhoviridae. Извор инфекције је обољела особа, а заразност траје 4 дана прије и 4 дана послије избијања оспе. Чињеница да је особа заразна и прије појаве оспе отежава епидемиолошку контролу ширења узрочника болести.

Вирус морбила се преноси директним контактом са назофарингеалним секретом заразне особе као и ваздушно-капљичним путем – инхалацијом аеросола инфективних капљица које приликом кијања, кашљања или говора заразне особе избацују у своју околину. Вирус може остати у ваздуху и на површинама још око 2 сата пошто инфицирана особа напусти просторију, а индиректни пренос приликом контакта са назофарингеалним секретима свјеже контаминираним предметима (у оквиру два сата) је могућ.

Мале богиње су једна од најзаразнијих болести, са стопом секундарног јављања већом од 90% међу изложеним и осјетљивим појединцима (9 од 10 осјетљивих особа оболи када се налази у блиском контакту са обољелим).

Најдјелотворнији и најбезбједнији начин индивидуалне и колективне заштите против малих богиња је вакцинација која се спроводи у двије дозе, прва доза се даје дјеци са навршених 12 мјесеци старости, а друга доза приликом поласка у основну школу.

-Тренутни обухват са првом дозом  вакцине код дјеце рођене 2018.г износи 79,8%, за рођене 2019.г. обухват износи 74,5%, за рођене  2020.г. обухват износи 65,9%, за рођене 2021.г. обухват износи 46,9%, а код дјеце рођене 2022. године обухват износи 20%. С обзиром да је неопходно да обухват за спрјечавање епидемије износи најмање 95% циљне популације јасно је да постоји значајан ризик за масовније оболијевање, саопштили су из ИЈЗ.

Како наводе, у складу са постојећим протоколима и Водичем за истраживање и поступање у случају епидемијског јављања морбила, Институт за јавно здравље Црне Горе предузео је све потребне кораке како би се спријечило масовније ширење болести.

-То укључује интензивирање епидемиолошког надзора, вакцинацију невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, као и спровођење мјера изолације и лијечења обољелих. У случају појаве оболијевања у колективима (вртићи и школе) неопходно је искључивање невакцинисаних до максималног истека два периода инкубације односно до гашења епидемије или до вакцинисања истих у складу са узрастом.

Позивају све грађане, посебно родитеље, да предузму одговорне кораке како би заштитили прије свега, своју дјецу од малих богиња. То укључује вакцинацију према препорученом распореду имунизације, редовно праћење здравственог стања и придржавање хигијенских мјера. Сва дјеца која касне са вакцинацијом, морају што прије надокнадити пропуштене дозе.

Имајући у виду озбиљност ове болести и потребу за колективним дјеловањем, апелују на све грађане да подрже напоре здравствених институција у сузбијању малих богиња.

Поводом актуелне епидемиолошке ситуације у Институту за јавно здравље Црне Горе биће одржана конференција за медије сутра (у петак 29. марта) године у 11 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here