Први пут потписан Грански колективни уговор за поморце на бродовима у међународној пловидби

Фото: Влада ЦГ

У Министарству капиталних инвестиција  први пут потписан грански колективни уговор за поморце на бродовима на међународној пловидби.

Задовољство ми је и посебна част што данас у име Владе Црне Горе и Министарства којим руководим, приступам потписивању Гранског колективног уговора за поморце на бродовима у међународној пловидби” истакао је потпредсједник Владе и министар мр Ервин Ибрахимовић и додао да овим Уговором  Влада Црне Горе, Унија послодаваца Црне Горе и Самостални синдикат радника у поморском бродарству и транспорту Црне Горе уређују, у складу са Законом о раду и Општим колективним уговором, поједина права и обавезе из радног односа помораца, права и обавезе послодавца према поморцу, као и међусобна права и обавезе уговорних страна.

Уговором су прописани стандардни услови који се примјењују на све поморце укрцане на бродовима црногорске државне припадности, а плове у међународној пловидби. Дакле, у овом моменту, то су поморци на бродовима Црногорске и Барске пловидбе које су, као што вам је познато, у већинском власништву Државе истакао је Ибрахимовић.

Подсјећамо да је закључивање овог гранског уговора препознато као потреба и Стратегијом развоја поморске привреде за период 2020. – 2030. године, а све у циљу унапрјеђења радно-правног статуса црногорских помораца.

Током припреме овог Гранског колективног уговора одвијала се интензивна сарадња између представника Министарства капиталних инвестиција са Унијом послодаваца Црне Горе и Самосталним синдикатом радника у поморском бродарству и транспорту Црне Горе, као и црногорским бродарским компанијама, које посједују 4 брода на којима плове посаде од по 24 поморца.

Желим овим путем да захвалим свима који су учествовали у овом веома важном процесу и својом посвећеношћу и одговорним односом допринијели да на задовољство свих уговорних страна данас можемо и званично закључити овај Грански колективни уговор.Свакако, исказујем очекивање као ресорни министар да ће бродарска друштва на најбољи могући начин обезбиједити пуну примјену одредби Уговора и да ћемо на тај начин заједнички допринијети побољшању радно-правног статуса наших помораца, закључио је Ибрахимовић.

Грански колективни уговор за поморце на бродовима на међународној пловидби потписали су  Предсједник Уније послодаваца Црне Горе Слободан Микавица  и Агим Мила,  Предсједник Самосталног  синдиката радника у поморском бродарству и транспорту Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here