Први мобилни лифт за улазак у море особа са инвалидитетом

За особе са инвалидитетом и особе слабије покретљивости од наредног љета још једна плажа у Херцег Новом биће приступачнија, пошто је НВО Нова Шанса у Новом, у сарадњи са Министарством екологије кроз пројекат обезбједила мобилни лифт који ће им помоћи да дођу до мора.
У НВО Нова шанса у Новом реализују још један успјешни пројекат којим ће новске плаже учинити доступнијим, рекла је Весна Одаловић предсједница Невладине организације Нова Шанса.
– Опредјелили смо се за овај мобилни лифт Панда пул (Panda pool) који смо набавили у сарадњи са Новим Север Монтом који је увезао ту машину, односно тај мобилни лифт. Били су врло експедитивни и брзи. Потпуно обучени тим из ове фирме ће одржавати лифт, а и нас у Новој шанси ће обучити како се користи.
Очекиовали смо да ће то да се деси у марту, априлу, увјек има неких проблема на царини, међутим, ево, већ 5. фебруара ми смо добили тај мобилни лифт. Министарство је опредјелило 17.500 еура, лифт кошта 14.500, а остатак ће бити утрошен за пратеће трошкове. Пројекат би требало да траје осам мјесеци.
Сада нам преостаје да са Општином Херцег Нови и Морским добром договоримо која је то идеална локација, односно бетонска плажа која је најприступачнија са шеталишта да можемо на ту плажу да ставимо лифт. Остаје још и да се види ко ће да води рачуна о том мобилном лифту. –
Мобилних лифтова на обали мора за сада нема, овакав се користи једино на базену у Подгорици. Постоје шансе да овај лифт у Херцег Новом буде у употреби читаве године, у току љета на једној од морских плажа, а током зиме на базену на Шкверу, каже Одаловић.
– Лифт могу да користе сви, не само особе са инвалидитетом , корисници колица или корисници штака, већ и тешко покретне особе, старији људи, мајке са бебама, стриктно прописано да могу да га користе само особе са инвалидитетом. Овај лифт, са панта пулом, колико ми знамо, постоји још само на базену у Подгорици, на морској обали таквог лифта нема. Можемо да постигнемо договор са општионом да се за вријеме сезоне лифт користи на мору, а током зиме на базену на Шкверу. –

А о томе на којој ће плажи бити постављен, тек ће бити одлучено, каже Весна Самарџић, секретарска за локалну самоуправу Херцег Нови.
– Веома смо задовољни овим пројектом који је реализован, јер то је заправо, само још један у низу свих оних активности које су предвиђене локалним планом у области инвалидности које је општина Херцег Нови усвојила прије двије године, гдје смо негдје посебно препознали проблем недоступности плажа особама са инвалидитетом, па смо тако у Игалу поставили рампу на плажи испиод Титове виле. Ради се пројекат за прилагођавање плаже у Мељинама, а овајмобилни лифт који је посредством невладине организације Нова шанса у Новом и Министарства екологије добијен, такође ће унаприједити доступност плажама особама са инвалидитетом. –
У договору са представницима Морског добра и у складу са техничким могућностима лифта биће и одлучено на којој ће се локацији налазити мобилни лифт и ко ће њиме управљати, али најважније је да ће од љета Херцег Нови бити богатији за још једну плажу која је приступачнија за особе са инвалидитетом и смањене покретљивости.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here