ПРОТЕСТИ УКОЛИКО СЕ НЕ СТАБИЛИЗУЈЕ ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА У ЗЕМЉИ

Уколико ускоро не дође до стабилизације политичке ситуације у Црној Гори у Унији слободних синдиката спремни су на радничке протесте, ради заштите животног интереса и стандарда запослених и грађана, поручили су из ове организације након сједнице главног одбора.

Како је наведено у саопштењу, свакодневна поскупљења основних животних намирница, те нафтних деривата од којих зависи крајња цијена свих осталих роба и услуга, полако али сигурно поништавају све позитивне ефекте које је програм „Европа сад” требало да произведе.

– Притом посебно подсјећамо да ефекте овог програма није осјетио огроман број грађана Црне Горе, попут 40.000 оних који раде “на црно”, 55.000 незапослених на евиденцији Завода за запошљавање, 16.000 пензионера који преживљавају са најнижом пензијом од 150 еура и још неколико хиљада оних који примају пензије и испод тог нивоа – наводе из Уније.

Доносиоци одлука морају преузети одговорност за овакво стање у држави, које пријети да ће бити све сложеније и изазовније усљед најаве нових поскупљења, с једне стране, и неизвјесне политичке ситуације у земљи, с друге стране.

Зато УССЦГ очекује хитно успостављање и оживотворење конкретних мјера на заштити животног стандарда грађана кроз ограничавање цијене раста основних животних намирница и лимитирање цијене горива. Такође, инсистирају на стабилизацији политичке ситуације у земљи (јер нестабилна политичка сцена узрокује нестабилну економску ситуацију) и увођењу система одговорности на свим нивоима. Уколико до тога не дође у најкраћем року, УССЦГ је спремна да организује и покрене радничке протесте.

– Критиковали смо инертност и заробљеност институција система и предлагали бројне економске мјере како би се неселективно опорезовали богатство и луксуз, спријечило незаконито отимање друштвене имовине и смањио све већи јаз између богатих и сиромашних. Стрпљиво смо чекали да се, након 30 година владавине континуитета, покажу громогласно најављивани резултати политичких промјена. А што смо дочекали? Дочекали смо да нам рад Скупштине бојкотује како опозиција тако и позиција, да имамо Владу коју нијесу подржавали ни они који су је изабрали, али истовремено нијесу хтјели ни да је опозову, да се наши политичари боре за своју политичку позицију и чланство, не исказујући нимало забринутости што дивљају цијене основних животних намирница и горива, док, уз све то, у једној европској земљи бијесни рат са могућом пријетњом даље ескалације – наведено је у саопштењу главног одбора Уније слободних синдиката Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here