Протест просвјетних радника показаће солидарност и одлучност

Синдикат просвјете Црне Горе, због кршења Гранског колективног уговора, у сриједу, 27. децембра, у 11:55 организује протест на платоу испред Скупштине, на коме ће бити и велики број просвјетних радника Херцег Новог.

На протест су се одлучили након одлуке Владе да у Буџету за наредну годину не планира новчана средства за зараде запослених у просвјети, казао је за РТХН Оливер Јаковљевић, предсједник Главног одбора Синдиката просвјете Црне Горе и предсједник општинског одбора Херцег Нови, истичући да ће протестом показати снагу и одлучност синдиката.

Оливер Јаковљевић, предсједник ГО Синдиката просвјете ЦГ

-Одзив ће сигурно бити доста велики. Отприлике око 80 људи ће сигурно ићи на тај протест, а остале колеге ће вјероватно подршку показати, како смо се договорили, бојкотом тога дана. На који начин ће се то организовати и шта ће се коначно дешавати видјећемо још ових дана по ономе колико ће људи бити окупљено у Подгорици. Из досадашњих најава општинских одбора по цијелој Црној Гори видимо да ће излазност бити доста велика, отприлике 1 500 до 2 000 људи ће сигурно доћи из општина Црне Горе, тако да ће одзив бити масован и очекујемо да ће ова акција да уроди плодом, односно да ће поклазати сву снагу Синдиката просвјете.

Јаковљевић подсјећа да приликом закључивања уговора није довођено у питање да ли ће Влада повећати зараде за договорених 10 %  2024. године и истиче за то има средстава у буџету.

-Прошле године кад смо закључивали уговор договорено је било 20 %,  и по 10 % у 2024. и у 2025. години, што би кумулативно било 45 % за све запослене у просвјети, и није било довођења у питање да ли ће бити одустајања Владе од тих 10 %. Спомињу се макроекономски фактори у Црној Гори да, те да ће се, уколико не буду добри,  разговарати о тим коефицијентима за  2024. и 2025. годину, међутим макроекономски фактори у Црној Гори су јако добри и повољни. Имамо привредни раст у Европи најбољи послије Кипра, значи да паре постоје. Бивши премијер Абазовић је рекао да се та Влада задужила 100 милиона, а 170 милиона је оставила у каси, значи да сигурно има пара за повећање зарада просвјетним радницима.

Истиче да Грански колективни уговор има јачу снагу од Закон о буџету, и да се јануарске зараде са тим коефицијентима морају исплатити закључно са 1. фебруаром.

Као што је адвокат, др Никола Булатовић, рекао на јучерашњој конференцији за штампу и нама на Главном одбору, све је кристално јасно. Значи, Колективни уговор има снагу јачу него што је Закон о буџету, плате се морају исплатити са 1. фебруаром  за јануар, како гласи Колективни уговор, и не може другачије бити. Ми ћемо вјероватно као запослени, односно као Синдикат, поднијети захтјев према управама школа да нам направе анекс уговора о раду у којем ће јасно стајати нови коефицијент, у зависности од сложености послова, објаснио је Јаковљевић.

Ако Колективни уговор не буде испоштован вјероватно ће у штрајк, па на суд, а трошкови парница ће бити већи од износа потребног за исплату договореног повећања зарада.

-Уколико не буду испоштовали оно што је потписала претходна техничка Влада, следећи корак ће вјероватно бити штрајк. То је најнепопуларнији метод, али ако не можемо да се изборимо за своја права, онда смо спремни и на тај корак. Какав ће бити минумим процеса рада у том штрајку, то ћемо видјети, јер до дана данашњег Влада, односно министарство, није хтјело да разговара о минимуму процеса рада, а били су дужни да то ураде 60 дана од дана доношења Закона о штрајку. То још није урађено и још увијек се некако „гура испод тепиха“ да не би просвјетним радницима дали одријешене руке да могу да законито одраде неке ствари. Ако не буде ни то успјело, значи тај штрајк, онда идемо према Агенцији за мирно рјешавање спорова да видимо да ли смо у праву или нисмо. Уколико Агенција то потврди, идемо даље према суду, а судски трошкови ће бити далеко већи него што је чак и главница која износи отприлике око 19 милона еура за запослене у просвјети са тим повећањем од 10 % за 2024. Годину, упозорио је Јаковљевић, који очекујем да ће ово да буде један час за све ученике, као и за колеге да буду јединствени и да сви масовно изађу на протест.

Протест просвјетних радника, на који су позвали и све грађане, заказан је у сриједу, симболично, у “пет до 12”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here