Просторни план Црне Горе на јавној расправи, у току измјене 12 ПУП-ова

Нацрт просторног плана Црне Горе биће на јавној расправи до 15. марта, а за стручну јавност до 29. априла. Очекивања су да ће овај стратешки плански документ бити усвојен до краја ове, а важиће до 2040. године.

Након усвајања нацрта Просторног плана Црне Горе у октобру 2023. године, по законској процедури услиједила је и јавна расправа која је почела крајем јануара ове године.

Како је за Вијести објаснила руководилац израде Просторног плана, Светлана Јовановић, овај документ прописује правила понашања, која ће морати да поштује даља, нижа планска документација.

– Ово је јавни документ и по закону је предвиђено учешће јавности, односно отворени поступак за све грађане, наравно, за укупну стручну и осталу јавност, али и за све институције Црне Горе, сва министарства, невладине организације. Сви су позвани да се упознају са садржајем Просторног плана, односно шта то до 2040. године планира у стратешком смислу – наводи она.

Паралелно са Просторним планом у току је измјена 12 просторно урбанистичких планова општина, односно њихово усаглашавање са главним стратешким просторним документом.

– Суштина је да сва планска документација буде усклађена са принципима и полазиштима које овај план предвиђа. Можемо до краја године имати Просторни план Црне Горе и усклађене ПУП-ове које радимо, отворити могућност да буду ревидовани они који тренутно нису у складу са Просторним планом сада. То је темељ за стабилизовање система планирања простора – објашњава Јовановић.

Недостатак плана у претходном периоду није узрок нелегалне градња, а у Црној Гори, како је информисала Јовановић, има око 100.000 таквих објеката.

– То је дугогодишњи, односно вишедеценијски проблем, какав имају и државе у окружењу. Он се мора са нивоа државе системски и систематично рјешавати. У припреми је измјена закона о планирању простора и изградњи објеката и у сету тих је и закон о легализацији објеката. Проблем се мора рјешавати у складу са тим законом, томе се мора приступити уз озбиљну акцију – сматра Јовановић.

Анализом нелегалних објеката са аспекта сеизмичке активности мора се дефинисати да ли ти објекти требају бити легализовани.  Грађани предлоге, сугестије и коментаре могу достављати мејл ppcg@mdup.gov.me.

Јавним расправама поводом Нацрта Просторног плана Црне Горе предвиђен је обилазак општина на сјевету, а потом централног и јужног дијела. Округли сто у Херцег Новом биће одржан 5. Марта у сали Скупштине општине од 10 до 13 сати.

Планом је предвиђен обилазак општина на сјеверу а потом централни дио државе и јужни.

Извор: Вијести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here