ПРОСЛАВЉЕН СВ. ЈЕРОНИМ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Пријеподневну мису предводио је монс. Илија Јањић, умировљени которски бискуп, некада и сам херцегновски жупник. Он је у својој проповиједи казао како је ово велики благдан за жупу и град Херцег Нови:

-У св. Јерониму препознајемо неуморног сијача Божје ријечи зато што је већи дио свога живота посветио проучавању, превођењу и проповиједању Светог писма. Нека се Јеронимова светост и жеља за обраћењем пренесу и на наше животе како бисмо ми били магнет за овај безбожни свијет. Нека нам наш небески заштитник измоли код небеског Оца да ту светост живимо и на концу живота будемо награђени с ријечима: ˈВаљаш, слуго добри и вјерни! Уђи у радост господара свога!

Свечану вечерњу мису предславио је монс. Иван Штироња, которски бискуп са свештеницима. Тумачећи литургијска читања, бискуп Штироња је у проповиједи истакнуо како ријечи из првог читања из Kњиге Мудрости доносе величанствен хвалоспјев мудрости:

 

-То је својеврсни химан који описује срце и душу св. Јеронима јер је наш небески заштитник схватио понајприје да је Библија жива Божја ријеч, говор нашега Створитеља који нама људима жели осмислити живот у оном свјетлу у којему нас је створио, с оним разлозима које је поставио пред човјека којега је обликовао на своју слику и поставио у свијет као круну свога стварања. Та мудрост надилази жезла и пријестоља, надилази сва богатства свијета; не треба је успоређивати ни с драгуљима ни са златом, нити са сребром. Ово је уједно и нама разлог зашто смо се окупили данас на благдан св. Јеронима, заштитника ове жупе. Окупили смо се да се помолимо, да завапимо Богу извору мудрости како бисмо примили духа мудрости и спознаје да без Бога нема живота, казао је бискуп.

Јеронимова молитва изриче сву драму његова живота који је био испуњен лутањима и тражењима: Господине, покажи ми своју милост и срце моје развесели. Дај да те нађем јер те тако дуго тражим. Ја сам овца која лута у дивљини, потражи ме и одведи ме кући у свој овчињак. Господин је на свој чудесан начин дошао до Јеронимова срца, позвао га у тишину пустиње и проговорио његову срцу. Ту у тишини је спознао камо га води вика и понуда овога свијета. Окренуо се гласу Божјем и у том гласу препознао смисао живота. Господин му је дао милост обраћења. Своје таленте и жељу за знањем ставио је у службу Цркве. Ни Црква није остала нијема. Најприје га је прихватила као своје дијете, није га одбацила као великога грјешника, него га је прихватила и дала му прилику да се промјени. Постао је свећеником иако је било готово јасно да није за пасторалну службу. Искориштени су његови таленти и жеља за све већим знањем…

– Данас се помолимо, како то писац Kњиге Мудрости сугерира; да добијемо разбор; завапимо да примимо духа мудрости, како бисмо знали како живјети и према којем циљу тежити.

Св. Јерониме, ми твоја дјеца, који смо те изабрали за свога заговорника и заштитника, упућујемо ти своје молитве: Измоли нам код Бога милост љубави према Божјој мудрости, да је заволимо више од свега блага и богатства земаљскога; да Божју мудрост садржану у Ријечи узљубимо више од здравља и све земаљске љепоте. Нека нам твоја Ријеч буде путоказ и свјетло на свим животним раскрижјима и на мору живота. Дај да останемо вјерни оному у чему нас Црква поучава, да повјерујемо да су нас Писма кадра довести до вјечног спасења у вјери у Kристу Исусу, закључио је бискуп.

На крају мисног славља жупник дон Синиша Јозић честитао је благдан жупљанима, захваливши бискупу на пастирском походу, те свима који су даровали своје вријеме, труд и дарове како би се небески заштитник жупе и града прославио на достојанствен и свечан начин. Посебно је захвалио обитељима: Перић, Зградић и Араповић који су даровали финанцијска средства за рестаурацију великог лустера у жупној цркви.

Послије отпјеване захвалнице Тe Deum (Тебе Бога Хвалимо) која се већ стољећима пјева овог дана као спомен на 1687. годину и славно ослобођење Херцег Новог од Турака, вјерни је пук благословљен реликвијом св. Јеронима.

Литургијско пјевање предводио је жупни збор св. Јеронима, а еухаристијском слављу присуствовали су и представници градске управе: предсједник градске Скупштине Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и Дарко Kласић, начелник инспекције, саопштено је из Которске бискупије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here