Прослава Ускрса у свјетлу побједе живота, радости и наде

Црква Светог Јеронима

Kатолички и други хришћани, који поштују Грегоријански календар, данас прослављају Ускрс, празник који слави Ускрснуће Господа Исуса Христа.

Свечано је данас и у домовима у Боки, чији укућани у породичном окружењу славе Ускрс, најрадоснији празник над празницима и побједе живота, истине и добра у свијету. За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, означава Исусов излазак из гроба и поновно рађање.

Синоћ је у присуству бројних вјерника и представника јавног живота града служено Вазмено бдјење. У Цркви Светог Јеронима обављени су обреди Свете мисе Поноћке, након чега се приступило слављењу еухаристије.

Црква Светог Јеронима

Ускршње мисе данас се служе у Цркви  Светог Јеронима у Старом граду у 10 часова, док ће у Цркви  Светог Антуна почети у 18 часова. Чита се Јеванђеља о ускрснућу Господњем, који је промијенио историју човјечанства.

Ускршњу поруку вјерницима упутио је жупник жупе Светог Јеронима – Херцег Нови, дон Синиша Јозић:

Дон Синиша Јозић

“Ово је дан што га учини Господин, кличимо и радујмо се њему”! (Пс 118,24).

Овим ријечима Црква навијешта дан Ускрсне славе и радости. Господин је ускрснуо! Након таме Великог петка и шутње Велике суботе, звона Ускрсног јутра и радосни поклик „Алелуја“ најављују радост новога живота.

Исусово ускрснуће, као изненадно дјело Божје свемоћи, доиста представља једину праву новост у оквирима људске повијести. Зато је Ускрс благдан радости и клицања јер нам поручује да наш живот, без обзира на болести и изнемоглости, не иде према смрти, него према Животу. У свјетлу побједе живота над смрћу кад су раскинути ланци безнађа, догађај Исусова ускрснућа пружа ону неискорјењиву наду да патња и смрт немају задњу ријеч. Због тога гроб није крај, него постаје почетком!

Драги Кристови суускрсници! Гледамо ускрслога и прослављеног Господина и знамо:  Ускрс је задња ријеч коју је Бог изрекао о своме Сину који је постао човјеком. Штовише, Исусово ускрснуће задире у живот и преображава га, а наша вјера у ово отајство не дотиче живот тек у неком дјелићу времена, у смрти или након смрти, него у сваком тренутку живљења. Зато, кад у вјери кажемо да „живимо“, мислимо на живот продахнут мирисом ускрснућа.

Допустимо да у слављу Ускрса превладају богољубље и човјекољубље кроз конкретну и дјелотворну братску љубав. Онај који је раскинуо споне смрти, ускрснуо и у нама, његовим ученицима! Нека овогодишње слављење Ускрса буде испуњено захвалношћу за дар вјере и проткано жељом за откривањем њезине ускрсне радости и наде“, поручио је дон Синиша Јозић у ускршњој поруци и честитао свима који своје срце отварају поруци Кристова ускрснућа.

СРЕТАН УСКРС!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here