Прослава Дана уставности Краљевине Норвешке; још чвршће пријатељство и сарадња

У Херцег Новом је данас свечано обиљежен Дан уставности Краљевине Норвешке – 17. мај, а и гости и Новљани су са нестрпљењем чекали да опет заједно славе. Након двије године паузе због пандемије корона вируса, за госте Института „Др Симо Милошевић“ 11. пут је уприличена прослава, која је традиционално почела поворком кроз центар Игала.

По повратку дефилеа, на платоу испред Националног ресторана Института, гостима из Норвешке су се обратили представници Општине Херцег Нови, Института Игало и норвешких пацијената, чији је програм рехабилитације започет прије 45 година.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, пожелио им је добродошлицу и срећан повратак у Херцег Нови.

-Пријатељство Норвешке и Херцег Новог траје више од 40 година захваљујући програму Института „Др Симо Милошевић“, а са градом Левангер његујемо братске односе преко пет деценија. Велику захвалност дугујемо Перл Јарле Ериксену који из године у годину, у сарадњи са норвешким установама и институцијама, помаже наша комунална предузећа донацијама значајне опреме и средстава за рад. Ериксен је и наш почасни грађанин и у њему и свима вама видимо искрене пријатеље, оне који ће нам бити ослонац, а врло често и путоказ ка стварању друштва јаких социјалних политика, друштва које препознаје и уважава различитости, и у тим различитостима проналази снагу , заједништво и основ за модеран и перспективан развој земље, казао је Катић.

Током претходне двије године изостала је реализација многих пословних, туристичких и здравствених аранжмана из свима познатих разлога. Међу њима је био и норвешки државни програм  за реуматолошке пацијенете, који Институт спроводи више од четири деценије. Због високог квалитета здравствене његе коју пружају запослени Института, и знајући колико је чврста пријатељска веза Херцег Новог и Норвешке, чврсто смо вјеровали да ћете нам опет доћи, поручио је је Катић.

Он је подјсетио да су крајем прошле године одржали састанак са амбасадором Норвешке Јер Еуген Јестадом са којим су разговарали о могућностима отварања почасног или генералног конзулата Норвешке у Херцег Новом. Додао је да никада неће заборавити да су Норвешка и волонтери из више земаља помагали Херцег Нови у обнови након разорног земљотреса 1979 године.  

Virus-free. www.avast.com

Честитајући им празник, др Саво Марић, директор Института „Др Симо Милошевић“ подсјетио је да његово заједничко прослављање траје дуго, истакавши да ће пријатељство и сарадња бити још чвршћи.

-Наше је само да је поштујемо, очврснемо и да то буде наш залог за будућу сарадњу. Дуго времена сте присутни у нашем граду и у Институту Игало, тако да сте упознали све наше мане, али и врлине. Истовремено смо ми ослушкивали сваку вашу сугестију и трудили се да је спроведемо и у пракси. Да би наша сарадња у будућности била још боља ми морамо да уложимо у побољшање смјештајних капацитета нашег Института, а са ваше стране, у годинама које долазе, очекујемо да дођете у још већем броју, поручио је др Марић, изразивши наду да ће гости из Норвешке и овога пута из Херцег Новог и Игала понијети лијепе утиске.

Главна сестра норвешког програма Ингер Хансен истакла је да су изузетно срећни што имају прилику да опет заједно славе Дан уставности Норвешке у лијепом Игалу.

-Последњи пут било је то 2019. године, а ми смо, и пацијенти и запослени, бројали дане, вјерујте ми, а сада смо стварно овдје. Овај дан нама Норвежанима значи заиста много. Напокон смо добили сопствени Устав, што је означило почетак модерне и демократске Норвешке. Морамо упоредити и наше двије земље, мале али поносне и срећне због своје независности. Захваљујемо Институту што су нам омогућили ову прославу и то нам много значи, поручила је Хансен. 

У културно-забавном програму су учествовали Мјесна музика Ђеновићи, Мажорет клуб „Лили“, КУД „Игало“ и Културна мрежа Бијела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here