Проширује се програм имунизације против ХПВ-а

У Црној Гори до сада је вакцинисано 6.700 дјевојчица против ХПВ-а, узрочника рака грлића материце. Новина је да се програм имунизације проширује, тако што ће се активније промовисати вакцинација дјевојака од 15 до 18, као и од 19 до 26 година. У фебруару, можда и раније требало би да почне и вакцинација дјечака.

Како је за РТЦГ казао епидемиолог у Институту за јавно здравље др Милко Јоксимовић, од укупног броја вакцинисаних, скоро 90% су биле дјевојчице узраста 9 до 14 година, које су заправо и приоритетна циљна група.

-Од ове године у Црној Гори се програм ХПВ вакцинације проширује на начин што ће се мало активније промовисати вакцинација дјевојака узраста 15 до 18 година и узраста од 19 до 26 година, казао је Јоксимовић у сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце, која почиње у понедјељак.

Вакцинацију је, како је истакао, најбоље спроводити у узрасној групи 9 до 14 година, зато што имунизација у тој узрасној групи даје најбоље резултате.

-Међутим, има смисла спроводити вакцинацију и од 15. до 26. године, при чему су ту најбољи резултати код дјевојака које нису претходно изложене инфекцијама хуманим папилома вирусом. Такође, новина је да се у Црној Гори ускоро очекује одлука о проширењу програма ХПВ вакцинације и на дјечаке, истакао је Јоксимовић.

Очекује да ће Министарство здравља прихватити препоруку стручног савјетодавног тијела за имунизацију и да ће од фебруара, ако не и мало раније, вакцинација бити могућа за дјечаке.

-Оно што је важно напоменути, да ће током Европске недеље превенције рака грлића материце од 22. до 28. јануара ове године, домови здравља организовати ХПВ вакцинацију за све дјевојке и дјевојчице узраста од 9 до 18 година у терминима у којима ће они накнадно обавијестити јавност, а да ће епидемиолошке службе домова здравља, укључујући епидемиолошку службу Института за јавно здравље, организовати додатне термине за вакцинацију дјевојака узраста од 19 до 26 година, казао је Јоксимовић.

Додаје да је ХПВ вакцина безбједна, високо дјелотворна и да пружа дуготрајну заштиту.

-Од 17 година искуства у њеној примјени, одређене државе које су вакцинацију спроводиле са високим обухватима и темељно у одређеним узрасним групама, постигле су изузетне резултате. Тако су државе попут Шведске, Финске, Аустралије и свих америчких држава, Велике Британије заиста оствариле веома добре резултате у смањењу учесталости инфекција високоризичних ХПВ типова, смањењу учесталости гениталних брадавица, смањењу учесталости премалигних форми на грлићу материце, а већ постоје први резултати у смањењу учесталости инвазивног рака грлића материце, закључио је Јоксимовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here