ПРОШИРИТИ ТУРИСТИЧКУ ПРОМОЦИЈУ ЦРНЕ ГОРЕ И УСМЈЕРИТИ КА НОВИМ ТРЖИШТИМА

Дешавања на глобалном нивоу условиће нову кризу када је ријеч о црногорској привреди и туристичком сектору која може додатно дестибилизовати још рањиво тржиште у Црној Гори, казао је министар економског развоја Јаков Милатовић, на састанку Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе који је одржан јуче на Цетињу. Састанку су присуствовали и представници локалних туристичких организација, као и представници Института „Др Симо Милошевић“.

– Морамо наћи алтернативу руском и украјинском емитивном тржишту. Фокус морамо снажније проширити на тржишта Централне и Западне Европе која имају највећи потенцијал – рекао је министар, додајући да се мора интензивирати маркетиншка и промотивна активност према овим државама тржиштима, те креирати нова и атрактивнија туристичка понуда наше земље, казао је министар Милатовић.

Према његовим ријечима, туризам може рачунати на снажну подршку Владе и Министарства економског развоја, те да ће Кредитно гарантни фонд бити замајац финансијске подршке туристичкој привреди.

Александра Гардашевић-Славуљица в.д. директорице Директората за развојне политике у туризму, МЕР, презентовала је припреме за љетну туристичку сезону.

– Интензивно радимо на елиминисању проблема и баријера са којима се суочава туристичка привреда, те предвиђамо сет мјера које ће допринијети успјешној припреми љетње сезоне. Радимо на визној либерализацији за одабрана тржишта, те тражимо алтернативна рјешења у односу на Русију и Украјину – казала је она, додајући да радe на диверзификацији туристичког производа, те најавила низ подстицајних мјера и усвајање Стратегије развоја туризма до краја марта.

Државна секретарка Министарства здравља Анка Вукићевић, казала је да ће се размотрити могућност да се изађе у сусрет захтјевима туристичке привреде, која тражи либерализацију епидемиолошких мјера, уз очување јавног здравља. Она је позвала да се у програмима локалних самоуправа нађе здравствени туризам као и кампања „Нека буде чисто“.

Светлана Шљиванчанин, главна туристичка инспекторка, казала је да се предлогом Закона о туризму и угоститељству предвиђа расподјела надлежности инспекцијских органа, са државног на локални ниво. Према њеним ријечима, то може довести до повећања пословања у сивој зони због дефицита инспектора на локалном нивоу.

Привредници су током дискусије посебно апострофирали важност мотивисања стручног кадра који је у Црној Гори дефицитаран. С тим у вези, Привредна комора је код надлежних институција иницирала увођење категорије “стални сезонски радник”. Наведно рјешење би значајно подстакло младе да се школују за послове у туризму, али и незапослена лица да се преквалификују за туристичка занимања.

Министар Милатовић је казао да је у току израда новог Закона о раду који ће на ову тему кандидовати рјешења по узору на Хрватску.

Одбор је, између осталог,  иницирао и да се прихвати један број избјеглих и расељењих особа због ратних сукоба у Украјини, у складу са могућностима туристичког сектора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here