ПРОМОВИСАНА КЊИГА „УМЕТНИК И МУЗА“

Промоција књиге „Уметник и муза“, ауторке Љиљане Томановић Пономарев, одржана је у кући нобеловца Ива Андрића.

Главни лик романа „Уметник и муза“ је Хајдана, сиромашна удовица која борећи се за свој и достојан живот своје породице дјеце храбро корача животним стазма, али вјерна традицији

– На будућност гледа кроз сина јединца и његово школовање, а ћерке на споредну ствар иманентном женском бићу, која ће бити ријешена њеном удајом и одласком из очеве куће. По завршетку рата, услијед наглих историјских ломова изазваних револуционарним промјенама Хајдана губи контролу над кормилом живота. Живот је одводи неочекиваним странпутницама и неочекиваним смјеровима, зато што је она као и њени савременици препуштена немилосрдном точку историје, казала је ауторка.

Њен четврти роман говори о положају жене у друштвеној цијелини, казао је есејиста и културолог Ђорђе Малавразић

– У стилском погледу то дјело могли би смо одредити пре свега као припадајуће једном току Бодлеровског објективизованог психолошког реализма. Приповједање тече у трећем лицу , а романом доминира једна централизована наративна свијест која зна све мисли и осјећања свих јунака. У последњем поглављу и појединим другим дијеловима ауторка користи и технику тзв доживљеног говора, када се гласови јунака јављају непосредно, а то је управо један од поступака који је лансирао Флобер у „Госпођи Бовари“ – казао је Малавразић.

Модератор вечери била је новинарка Данијела Ђоновић, која је и читала дјелова из новог романа Љиљане Томановић Пономарев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here