ПРОМОВИСАН РОМАН О АЛЕКСАНДРУ МАКЕДОНСКОМ – ФОЧАНСКА АЛЕКСАНДРИДА

У  организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи и задужбине „Кнез Мирослав Хумски“из Требиња, синоћ је у Фочи одржана промоција фототипског издања  књиге „Фочанска Александрида, роман о Александру Македонском“.

Фочанска Александрида је препис познатог средњовјековног романа о цару Александру Македонском, којег је  пронашао, радећи на евиденцији споменика  у Фочи 1958. године историчар умјетности Здравко Кајмаковић (1929-2009).

 О књизи  су  говорилии протојереј-ставрофор Дарко Ђого и Горан Комар, који је члан редакције за овај наслов, који је издала задужбина „Кнез Мирослав Хумски“.  

Није тачно утврђено да ли је књига преписана у Фочи, наручена од неког Фочака или је накнадно донесена, али је остало непоуздано свједочење власника књиге да ју је од Турака, који су опљачкали манастир Пиву, откупио његов прадјед Тимотије Соколовић,наводи википедија.

Рукопис Фочанске Александрида је релативно добро сачуван, не недостаје јој ни једна страница текста, укоричена је у   дрвене корице обложене  кожом  а има укупно 111 листова текста и 4 листа записа са читуљом познате фочанске породице Соколовића. Листови књиге  су 11,4 и 16,5  а цм а текст, са 20 редова на једној страници, писан у једној колони, широк је 9,5 цм, а дуг 13,5 цм. Текст Александриде писан је црним мастилом  и пером, једним не много исписаним рукописом, а писмо је нешто измјењена полукурзив  босанска ћирилица. Папир је  прост, типичан за позније турско доба у нашим крајевима, са бијелом мрежом линија у техници „воденог тиска“.   Странице су пагиниране са ћириличним словима бројчане вриједности. Црвеним словима обиљежен је само наслов у цјелини и прва слова неких личних и географских имена, као и почеци поглавља.записао је својевремено  проналазач рукописа Здравко Кајмаковић стоји између осталог  у образложењу  редакције чији је члан и Горан Комар, која је припремила и синоћ промовисала  наслов.

Извор: Слободна Херцеговина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here