Промоција аутентичности и љепота новског залеђа

Манифестација „Дан новског залеђа“, у организацији Мјесне заједнице Камено- Жлијеби синоћ је окупила већи број посјетилаца. Обухватила три догађаја: пети Сајам домаће трпезе, шетњу „Над Боком по мјесечини“ и планинску трку Новску скај мини трејл лигу (Sky mini trail).

На сајму домаће трпезе у лијепом амбијенту цркве Светог Јована понуду је представило 15 домаћих излагача. Кроз гастро понуду али и уникатне предмете дочарали су аутентичност новског залеђа.

Према ријечима директорице Агенције за изградњу и развој Орјена Миље Виторовић, који су организатори једног дијела програма, овакви догађаји обогаћују туристичку понуду града.

– Сајам домаће трпезе организује МЗ Камено  Жлијеби. Манифестацији су пружили подршку Општина и Туристичка организација. Приређено је и пето коло Новске скај мини трејл лиге, изложба фотографија Гумно, као детаљ традиционалне архитектуре и предавање на исту тему. Организована је и шетња до наших најљепших видиковаца, казала је Виторовић.  

Циљ ових програма, како истиче, је ревитализација села.

-Наше залеђе крије огроман потенцијал. Јако ми је драго да учествујемо у свему овоме. Као управљачи заштићеног подручја, без обзира да ли неко село припада Парку природе или не, показали смо да желимо да увежемо све оно што наши мјештани раде. Они су чувари наше традиције и то треба цијенити и поштовати. Коз сеоски туризам увидјели смо колико људи цијене ту аутентичност. На томе треба радити, валоризовати и што више оваквих манифестација организовати, поручила је Виторовић.

И организаторка Светлана  Становчић  задовољна је одазивом излагача и посјетилаца који, како је истакла, знају да цијене њихов труд и допринос туристичкој понуди.  

-Сајам траје већ пет година, могла је бити и дужа традиција, али нас је омела корона. Ово данас је потврдило да можемо да наставимо даље. Странци су први препознали наш рад и рурални туризам који је у свијету признат. Уз странце су и наши људи  схватили вриједности сеоског туризма, казала је Становчић.


Понуду на сајму представило је и Пчеларство Радман,  а Жељко Радман истиче да се лијепо срести са осталим произвођачима, али и видјети сталне муштерије.

-Представили смо производе из нашег пчелињака, мед и остале прородне препарате.  Задовољни смо посјећеношћу. Лијепо је што смо се окупили у залеђу, казао је Радман.

У оквиру манифестације отворена је изложба „Гумно“ и одржано предавање „Гумна и вјеровања“. Приређено је и пето коло Новске скај мини треј лиге и шетња до видиковца. Госте на сајму забављао је музички састав Дуо Ферали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here