ПРОМЕТЕЈСКА ДЈЕЛА ХЕРОЈА НОБ-А НА ЗИДОВИМА ГАЛЕРИЈЕ „ЈОСИП БЕПО БЕНКОВИЋ“

Изложба под називом „Сјећање на НОБ кроз умјетност и свједочанства“, уприличена поводом Дана особођења Херцег Новог – 28. Окторба, отворена је синоћ у галерији „Јосип Бепо Бенковић“. Поставка фотографија хронолошки прати зачетак ослободилачке борбе и ослобођење града.

Кустос изложбе Ненад Шеровић, на свечаном отварању посебно је истакао неке од аутентичних фотографија, на којима су колиба Јована Вавића на Мокром Долу на Врбању, у којој је 8. И 9. Септембра 1941. одржан проширени Пленум Мјесног комитета КПЈ, Каменска Гомила на којој је од 13. до 17. марта 1942. вођена велика битка између бораца Орјенског батаљона и италијанских фашиста.

– Фотографије Николе Ђурковића, Сава Илића и Даша Павичића, који су трагично настрадали 21. јануара 1943. године, ту су и фотографије три од пет хероина истог имена – Даница, које су у цвијету младости дале живот за слободу. Фотографије које представљају величанствену борбу Прве бокешке бригаде… – казао је он.

Посјетиоци Галерије имају прилике да виде сцене борби за ослобођење Херцег Новог и црногорског приморја, а у поставци су и експонати попут војничког опасача и торбе команданта мокринског сектора Орјенског батаљона Луке Матковића, тешки митраљез „Максим“ крушевачког сектора употребљен у бробама 1941. и 1942. године, као и табакеру логораша са Мамуле.

Кустос Галерије, Јасмина Житник казала је да тема НОБ-а и фашизма не би требало да буде везана само за одређене празнике.

– Изложена дјела су ликовни вриједна, сликана у вријеме социјалистичког реализма, који је уздизао оправдано у свијет идеала мотиве борбе, страдања, херојства и побједе. Таква припадају Олимпу историје модерне умјетности и о њима се и даље пише. Носе у себи недољиву естетску страну слике као отвореног прозора и бременитост значењима и симболима – наводи Житник.

Изложба у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ прилика је да се публика присјети велике побједе нашег народа у Другом свјетском рату, која је омогућила стварање друге Југославије, државе замишљене да почива на темељима братства и јединства јужнословенских народа, вриједностима проистеклим из народноослободилачке борбе, казао је отварајући изложбу предсједник Скупштине Иван Отовић

– Постоје различита виђења социјалистичке Југославије и њеног наслеђа, међутим скоро да постоји општа сагласност да у том периоду долази до економског развоја земље, унапријеђења образовног и здравственог система, великог искорака у поштовању радничких права. Тада раде и стварају врхунски умјетници и културни дјелатници.  Југословенско сликарство, вајарство, архитектура, филм постају препознатљиви како на Истоку, тако и на западу – истакао је он.

Поред усмених предања култура и умјетност су најбољи начин за преношење порука генерацијског значаја, па ова изложба представља приказ поднешене жртве свих оних који су устали против окупатора, казао је Отовић отварајући изложбу.

Модераторка на отварању била је новинарка и публициста Ксенија Матовић.

На изложби, која ће бити отворена до краја новембра, заступљена су дјела Јосипа Бепа Бенковића, Луке Станковића, Мирка Даљева, Антона Лукателија и других.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here