Пројекат НВО „Маре Маре“ – оснаживање уз шиваћу машину

У радионицама које организује НВО Маре маре десет жена ће наредних мјесеци шити столњаке, надстолњаке, салвете и друге потрепштине за угоститељство. Кроз пројекат „Made By Novljanke “ жене из рањивих група стећи ће вјештине шивења што ће им омогућити да лакше нађу посао. То ће за њих значити финансијску независност и већу економску сигурност.

Активно укључивање жена из рањивих група у радну снагу доприноси унапређењу родне равноправности у Херцег Новом, што је један од циљева пројекта. Ово показује да се друштво залаже за инклузију и једнакост шанси за све жене, без обзира на њихову социјалну позицију.

Кроз овај пројект, локални послодавци ће имати прилику да боље разумију важност укључивања локалне женске радне снаге и локалних производа у њихове добављачке ланце. Ово може позитивно утицати на економију општине, али и шире јер ће подржавањем локалних иницијатива доприњети јачању заједнице.Производи израђени у оквиру овог пројекта, као што су стољњаци, надстолњаци и салвете, могу постати локално препознатљиви брендови.

Заједница ће кроз овај пројекат постати свјесна важности инклузивности и подршке рањивим групама. То може довести до позитивних промјена у друштвеној перцепцији и односима према маргинализованим групама.

-Пројект има потенцијал да донесе користи женама рањивих група, локалним ‘-послодавцима и цјелокупној заједници у Херцег Новом, а овај примјер позитивне друштвене иницијативе која може имати дугорочан утицај на заједницу”, увјерена је координаторка пројекта Дубравка Раичевић.

Пројекат се имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану -РеЛОаД2 , који финансира Европска унија у Црној Гори а који спроводи Програм Уједињених нација за развој .

У Црној Гори РеЛОаД 2 реализује се у партнерству са 14 локалних самоуправа међу којима је и Општина Херцег Нови.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here