Програмом уређења простора обухваћено више значајних пројеката

Општина Херцег Нови утврдила је програм одржавања Јавне расправе о Одлуци о програму уређења простора Општине Херцег Нови за наредну годину, коју од данас до 19. децембра спроводи Секретаријат за просторно планирање и изградњу.

Први дио Одлуке описује средства која се опредјељују за рјешавање имовинских питања, откуп земљишта на разним локацијама гдје се планира развој путне инфраструктуре, највише у зонама за које постоје детаљни урбанистички планови попут Ђеновића и Кумбора.

Међу бројним пројектима чија је реализација почела и одређена средства су већ исплаћена је и градилиште изнад магистрале у Кумбору, казао је за РТХН секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш.

-Тренутно бих поменуо локацију изнад “Портоновог” гдје је велико градилиште и гдје је данас расписан тендер на нешто мање од два милиона еура за изградњу углавном путне и канализационе инфраструктуре. Наравно, не ради се само о овој локацији, већ је то нешто што ће користити и сви остали у тој зони.

У протеклој години је одобрен значајан број пројеката који се финансирају из капиталног буџета, чија је реализација углавном почела, а програмом уређења простора је направљен преглед тренутних фаза.

Међу њима је изградња саобраћајнице на Луштици гдје се, како истиче Велаш, Општина максимално ангажовала око рјешавања проблема експропријације.

-Имамо саобраћајницу на Луштици гдје је Општина баш активно ушла са мјесном заједницом Луштица да се коначно ријеши проблем експропријације. Тамо је прилично замршено што се тога тиче, а извођач не може да крене са радовима док се коначно и тај дио не реализује. За три катастарске општине, уз једно велико разумјевање херцегновског катастра, мислим да смо врло близу да се ријеши то питање и да коначно извођач крене у наредној години са реализацијом овог јако великог пројекта.

Његова реализација иде одличном динамиком, а упоредо са изградњом примарне водоводне инфраструктуре биће грађена и секундарна, па би потрошачи на Росама и у Клинцима до љета могли добити вoду.

-Радови на водоводној инфраструктури иду јако добро, први километри су постављени а изводе се радови на прва два резервоара. Јако је битно напоменути да је Општина Херцег Нови већ потписала уговоре за пројектовање секундарне водоводне инфраструктуре за Росе и за Клинце, тако да ће упоредо са радовима на примарној мрежи бити реализовани у наредној години и радови на секундарној мрежи. Као што  смо раније најављивали, сада је извјесно да ће можда и прије овог љета вода стићи у Росе и у Клинце, што је јако добро, истакао је Велаш.

У капитални буџет су ушли, између осталог, и пројекти реконструкције Задужбине Бошковић-Ђуровић-Лакетић, изградње главне Аутобуске станице, реконструкције шеталишта у Игалу, изградње Панорамске гондоле Игало – Илиница, заобилазнице око Херцег Новог, санације клизишта код Канли куле…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here