Програм 35. ФФХН-МФФ за 26. август

Дебитантски играни филм редитеља Ивана Бакрача “Послије зиме“ и остварење “Стриц” Давида Капаца и Андрије Мардешића биће приказани вечерас на Канли кули, у оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма. Почетак прве пројекције заказан је за 20.30 часова, а друге за 22.25 часова.

На тврђави Форте Маре, у селекцији Кино Европа биће од 20.30 часова приказан филм “Магнетна резонанца” који потписује Кристиан Мунгиу, а од 22:45 “Мокри пијесак” редитељке Елене Навериани, које се такмичи за награду публике у програму Мреже фестивала Јадранске регије.

У Кући нобеловца Ива Андрића пред публиком ће бити пет документарних филмова: „Прилагођени“ Дејана Петровића (Србија; 2021), „Гласно да нас небо чује“ који потписује Лавиниа Xауса (Холандија; 2022), „Моје шаке у твојима“ који је режирао Флорент Ремy (Белгија; 2021), „Дуга лоза дама“ ауторског двојца Rayka Zehtabchi i Shaadiin Tome (САД; 2022) и филм „Вода, вјетар, прашина, хљеб“ Mahdi Zamanpoor Kiasarija (Иран; 2021). Програм почиње у 21 час.

Филмови студената Академије за позориште, радио филм и телевизију из Љубљане и Академије умјетности Бања Лука биће приказани у амфитеатру испред палате Буровина, од 21 час, и то: “А ноћ остаје” Анжеа Грчара, “Слатки снови, мама” Аљоше Николића, “Сусједи” Јуша Храстника и “Родна груда” Филипа Јембриха, а потом “Кораци” Вука Рађена и “Кад јутро сване” Кармен Обрдаљ.

У оквру пратећег програма Фестивала биће одржан панел “60 година од награде Оскар за филм “Сурогат” Душана Вукотића”, у 18 часова, у Дворани Парк. Након тога, од 19 часова услиједиће ретроспектива филмова Душана Вукотића.

Репризе филмова који су претходне ноћи приказани на Канли кули публика ће моћи да погледа у Дворани Парк: “Хероји радничке класе” Милоша Пушића од 14 часова, а „Мими” Даријана Пејовског од 16 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here