ПРОДАЈОМ ПЛАЦА РАДНИЦИ ВЕКТРА БОКЕ НАМИРИЛИ ДИО ПОТРАЖИВАЊА

Продајом плаца у Игалу, који је био дио имовине компаније Вектра Бока, приходовано је 820 хиљада еура, од чега је радницима исплаћено 14 плата и намирена трећа рата по плану реорганизације, предвиђена за 7. фебруар прошле године, чуло се на данашњој конференцији за новинаре.

Правни заступник радника, адвокат Јован Пејовић сматра да је направљен велики корак захваљујући извршетиљима и Основном суду у Херцег Новом, али и залагању Војина Миљанића, сада већ бившег радника.

– До сада смо наплатили три рате. Остала је ова коју је Брковић обећао да ће бити исплаћена ових дана, што је доспјела 7. фебруара. Преостала потраживања радника су једна пресуда од 40 хиљада еура, доспјела након стечаја и око 270 хиљада еура, што је последња рата из плана реорганизације – наводи он.

Пејовић је информисао да је на првој лицитацији цијена плаца била 1,5 милиона еура, међутим није било заинтересованих купаца, па је плац тек на четвртој продат за 820 хиљада. У стечају је признато милион еура дуга према радницима. До сада је, са трећом ратом, измирено око 750 хиљада.

Пејовић је рекао да немају више судских поступака из стечаја.

– Проблем је што не можемо да се наплатимо преко рачуна. Држава мора да натјера Брковића да врати пет милиона на рачун и ми би одмах могли да се наплатимо – казао је Пејовић.

Бивши радник и некадашњи синдикални вођа, Војин Миљанић информисао је да је по пресудама за исплату остало још око 300 хиљада еура, двије зараде за новембар и децембар за раднике који више не раде у компанији, као и пет плата за садашње раднике. Поред тога остале су још двије индивидуалне радничке тужбе, једна у висини 30 хиљада, а друга у висини 20 хиљада еура.

– Плац је на локацији Стара бања Игало продат је за цирка 820 хиљада еура, што у висини наших потраживања. Наплатио се и менаџмент, а само један од њих има плату 6.500 еура – истиче он.

Миљанић се осврнуо на минуле три године и борбу радника да наплате потраживања кроз продају имовине, у којој, како је казао, нису имали подршку институција.

– Нико се није запитао како је радницима Вектра Боке, њих 20, који нису примили 16 плата. Нико се није запитао како ми живимо. Незванично смо се обраћали институцијама да нам помогну јер смо сматрали да њихова ријеч има већу тежину него наша. Нажалост нико се није осврнуо на нас – казао је он.

Бивша радница Маја Пајевић, у осврту на недавно саопштење власника компаније Драгана Брковића, у којем је навео да му је имовина узурпирана, да ће ангажовати међународну арбитражу, али у обећао исплату четврте рате потраживања, казала је да цијела ситуација почиње да личи на комедију.

– Његове изјаве су више лажна обећања. Када буде схватио да треба да врати оно што је узео од нас, онда ће моћи и да одржи дату ријеч. Апелујем на институције које би требало да се позабаве проблемима попут Драгана Брковића и пропалих приватизација, да заиста једном стану на страну радника и схвате у какав положај смо доведени као радници, грађани и друштво у цјелини – истиче она.

Адвокат Јован Пејовић савјетује раднике да не форсирају увођење стечаја у Вектра Боку, јер ће када се стечајна маса подијели на све повјериоце, добити тек сразмјеран дио, што у подјели на све повјериоце неће бити у висини потраживања. Црногорска комерцијална банка тренутно води парнични поступак за 24 милиона еура дуга и има велику шансу да то реализује и додатно блокира рачун Вектра Боке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here