ПРОЦЈЕНА РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА ОД СТРАТЕШКЕ ВАЖНОСТИ ЗА ЦРНУ ГОРУ

Документ Процјена ризика од катастрофа Црне Горе, који је завршен, од стратешке је важности за цијелу државу, а његова употребна вриједност у наредном периоду биће огромна.

То је саопштено на завршном догађају поводом израде Процјене ризика од катастрофа Црне Горе, који је у Будви организовао Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова.

В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање, Миодраг Бешовић, рекао је да је израђени документ свеобухватан, квалитетно урађен, да тек треба да нађе мјесто у пракси и да се са њим упознају сви у систему заштите и спашавања како би квалитетно реаговали у изузетним ситуацијама и могућим ризицима.

“И поред пандемије успјели смо да завршимо овај важан пројекат. Било је мало проблема у организацији, у зависности од ситуације са коронавирусом, али и то је показатељ како треба да функционише читав систем заштите и спашавања и да ово није нешто што се ограничава само на једну државу, него сви заједно морамо да радимо на побољшању услова живота и животне средине”, рекао је Бешовић.

Начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа, мр Љубан Тмушић, казао је да је израда Процјене ризика од катастрофа за територију цијеле Црне Горе била велики изазов.

„Срећни смо што смо тај изазов испунили потпуно успјешно. Анализирали смо девет различитих група ризика. У процјени ризика су учествовале 94 особе из невладиног сектора, државних органа, академске заједнице. Урадили смо документ чија ће употребна вриједност у наредном периоду бити огромна. Користиће га доносиоци одлука на државном и локалном нивоу. Користиће га међународне заједнице и организације у Црној Гори. Користићемо га ми у разним представљањима наше државе и институција у Европи и свијету“, казао је Тмушић.

Истакао је да је израђено 50 појединачних сценарија за девет група ризика и анализиран сваки ниво ризика за њих појединачно.

„Израђено је осам сценарија за мултиризике и дефинисани су нивои ризика за њих, и на крају у закључку је тачно дефинисано који су то нивои ризика који су утврђени, а шта је третман ризика који треба да предстоји, а односи са не мјере које ћемо спроводити у наредном периоду. Задовољство свих нас је што смо на крају процеса чији је резултат огроман“, рекао је Тмушић.

Сматра да Црна Гора може да буде поносна на документ који ће у наредном периоду допријети до доносилаца одлука и свих грађана како би увиђели да бављење природним и другим катастрофама мора да буде дио свакодневице.

„Очекујемо и даље подршку Европске комисије и захваљујемо на подршци коју су нам пружили да један овакав документ урадимо. Кроз наставак сарадње са њима, рачунамо да ћемо испунити све обавезе које се тичу Црне Горе да постанемо пуноправна чланица европске групе држава са аспекта цивилне заштите, односно смањења ризика од катастрофа“, казао је Тмушић.

Европска комисија тј. Генерални директорат за цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи одобрила је Црној Гори финансирање овог пројекта.

Министарка одбране, Оливера Ињац, указала је тај пројекат на националном нивоу представља значајну платформу за примјену у пракси када је у питању суочавaње са ризицима од катастрофа.

“Од њега зависи и развој самих механизама заштите као и свега онога што је корисно за управљање ризицима од катастрофа. Желим да похвалим идеју, концепт, методологију, али и цјелокупни тим- и оне који су руководили пројектом и оне који су учествовали у изради пројекта. Добили смо значајан резултат, нешто што Црна Гора није имала и што представља корисну и ефикасну платформу за даље суочавање са ризицима од катастрофа”, рекла је Ињац.

Увјерена је да ће Европска унија препознати значај пројекта и да ће подстаћи све наредне који ће проистећи као резултат великог и успјешног рада.

Представница Европске Комисије, Ивона Олхова, рекла је да тај пројекат води ка унапређењу доношења одлука на свим нивоима власти, јача институционални и технички капацитет Црне Горе и може се сматрати значајним дoстигнућем.

ИЗВОР: ПР ЦЕНТАР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here