Проблем Института Игало ријешавати мултисекторски

Институт „Др Симо Милошевић“ треба да настави да пружа услуге искључиво са аспекта здравственог туризма као стожер не само за Херцег Нови него и за Црну Гору, казао је министар финансија Александар Дамјановић након данашњег састанка у Влади са представницима Општине Херцег Нови и менаџмента Института.

Модел по којем би требало да функционише, биће одређен у наредном периоду, након предлога свих надлежних.

– Без обзира што се ради о дугогодишњим, наслијеђеним проблемима, сви смо исказали вољу, и држава и локална управа, менаџмент и борд директота Института, да се наредних дана свако у својој надлежности позабави рјешавањем проблема и помогне Институту, поштујући законе, посебно у сегменту става Агенције за заштиту конкуренције. Потребно је доста тога дефинисати као што је статус земљишта, пореских обавеза, пословног статуса и слично и то је посао за наредне дане – наводи Дамјановић.

Подсјетио је на судску пресуду према Агенцији за санацију стечајева везано за дуг према Југобанци који дужи временски период опетерћује Институт, али и нову пресуду Управног суда који је поништио одлуку Савјета за приватизацију и капиталне пројекте Владе Душка Марковића.

– Наложено је да се поништавањем одлуке о поништавању тендера ствари врате на почетну ситуацију и мишљења сам да ће Савјет морати да се одреди према тој пресуди и да се идентификује будући ред активности.

Истакао је да је више аспеката који утичу на пословање Института, а ситуација је веома компликована.

– Ради се о десетинама милиона еура, систем пословања је неодржив. Само је 37% медицинског кадра међу 600 запослених, сталне су блокаде рачуна, под пријетњом су стечаја али смо сви истог става да ћемо, макар у дијелу очувања статуса, да прионемо и рјешавамо проблем. Понављам, проблеми су нагомилани и трају деценијама.

Са аспекта надлежности Министарства финансија, добро ће сагледати начине подршке у дијелу репрограма пореских обавеза Института које су нагомилане посебно од почетка ковид епидемије, као и о начину измирења дуга према Југобанци.

Потребно је наћи одговарајући модел пословања, казао је министар Дамјановић, јер је постојећи неодржив, а једна могућност могла би бити озбиљно јавно приватно партнерство.

Модел са државом као већинским власником али без могућности да доноси стратешке одлуке је неодржив. Дамјановић сматра да добар модел може озбиљно јавно приватно партнерство али, како истиче, Институт мора да као основ дјелатности има здравствени туризам и да буде оно што је био и за Херцег Нови и за Црну Гору.

2 COMMENTS

    • Pa sta ako se (pro)daje privatnicima. Obustavice partijsko uhljebljenje i rad od 9 do 13 koji je uobicajen u institutu. Kod privatnika se radi bez obzira na partiju kojoj se pripada. Pola soba je pretvoreno u kancelarije da stanu uhljebi raznih preletaca….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here