ПРИВРЕМЕНО ЗАБРАЊЕН РАД НОЋНИХ КЛУБОВА И ОКУПЉАЊЕ У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Епидемиолошка ситуација у Црној Гори је и даље повољна, што је констатовала и Свјетска здравствена организација, али позива на опрез. Услијед промјене епидемиолошке ситуације у Црној Гори, мјере у борби против корона вируса прилагођене су ситуацији на терену, саопштено је из Института за јавно здравље.

Од петка, 23. јула до понедјељка, 2. августа привремено се забрањује рад дискотека, диско клубова/барова и ноћних клубова/барова, на отвореном и у затвореном простору.

Савјет за борбу против корона вируса очекује да ће ноћни клубови и дискотеке, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, од 2. августа поново почети да раде, али само за оне који су:у цјелости вакцинисани или су добили прву дозу; посједују негативан ПЦР тест; посједују доказ да су пребољели корона вирус: (да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста)

Забрању се журке и музички фестивали, као и било какво масовно окупљање у затвореном простору. И ова окупљања од августа биће опет дозвољена, очекују у Савјету, али само за оне који су: у цјелости вакцинисани или су добили прву дозу; посједују негативан ПЦР тест; посједују доказ да су пребољели корона вирус (да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста)

Од 2. августа 2021. године, најављују у Савјету, боравак у унутрашњем простору угоститељских објеката биће омогућен само онима који су у: цјелости вакцинисани или су добили прву дозу; посједују негативан ПЦР тест; посједују доказ да су пребољели корона вирус (да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста). Ни у једном од ових случајева не прихватају се ни брзи негативан антигенски тест нити тест на антитијела.

Извођење музике уживо унутар угоститељских објеката забрањено је од раније, а  Савјет захтијева досљедно поштовање ове мјере. Музика уживо може да се изводи у баштама тераса и локала на отвореном до поноћи уз досљедно поштовање свих осталих епидемиолошких мјера. Уколико се, међутим, настави тренд пробијања термина и ако се настави извођење музике уживо унутар угоститељских објеката, са кажњавања ће, без давања нове прилике, прећи на тоталну обуставу и забрану извођења и емитовања музике уопште.

-Савјет за борбу против корона вируса још једном моли да се прописане епидемиолошке мјере бескомпромисно поштују како би била избјегнута даља, још обимнија ограничења. У том смислу, посебну одговорност има Управа за инспекцијске послове. На основу Закона о заштити становништва од заразних болести, Управа, између осталог, има законско утемељење да затвара објекте који крше мјере од три до 30 дана.

Савјет је још једном позвао грађане да се вакцинишу како би себи обезбиједили имунитет. Осим што ће избјећи најтеже облике болести, управо они који су вакцинисани у предстојећем периоду биће у предности, очекују у Савјету.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here