ПРИВРЕДНИЦИ МОГУ ДА РАЧУНАЈУ НА ПОДРШКУ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ И ЗАЈЕДНИЦЕ ОПШТИНА

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић и предсједник Управног одбора Заједнице општина Душан Раичевић потписали су данас у Комори Споразум о сарадњи, чији је циљ унапређење пословног амбијента и подстицај рјешавању других отворених економских питања у нашим општинама, наводе у саопштењу Привредне коморе.

Предмет сарадње биће и заштита конкуренције, припрема заједничких пројеката, спровођење анализа и истраживања, издавање публикација и приручника, организација округлих столова и стручних скупова на важне економске теме.

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић је указао да је сарадња са локалним самоуправама била интензивна и садржајна и у претходном периоду, а да се дана формализује потписивањем Споразума.

– Циљ нам је да удружимо наше потенцијале и допринесемо бољем пословном амбијенту‚ стварајући претпоставке за што бржи изазак из здравствене и економске кризе која је оставила несагледиве посљедице. Бржи економски развој, привлачење инвестиција и подршка домаћој производњи, нарочито у секторима гдје имамо компаративне предности, најбољи су одговор на кризу – рекао је предсједник Коморе Голубовић.

– Ако успијемо да валоризујемо домаће ресурсе бићемо у прилици да вратимо стопе економског раста које смо имали прије кризе. Голубовић је најавио да ће једна од првих заједничких активности са Заједницом општина бити припрема брошуре „Црна Гора ваш партнер“, гдје ће заинтересовани субјекти имати на једном мјесту преглед погодности за улагања на локалном нивоу.

Предсједник Управног одбора Заједнице општина, која већ пола вијека окупља све локалне самоуправе у Црној Гори, Душан Раичевић, оцијенио је да закључење споразума са Привредном комором доприноси заједничком стварању амбијента који ће бити повољан за развој бизниса и обављање привредних активности. Раичевић је истакао добру сарадњу са Привредном комором кроз програм сертификације општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи – БФЦ СЕЕ.

–Ради се о стандарду који је интерес и циљ свих локалних самоуправа. Тенденција је да локалне самоуправе кроз апликацију наставе да наставе да прилагођавају локалне прописе важне за пословање, да би смо тиме обезбиједили амбијент који ће бити много повољнији за развој бизниса – нагласио је Раичевић.

Он је подсјетио да су се локалне самоуправе у претходном периоду фокусирале и на креирање пакета мјера подршке локалној привреди која је погођена посљедицама пандемије.

Саговорници су овим Споразумом послали јасну поруку пословној заједници – да привредници могу рачунати на подршку од стране Привредне коморе и Заједнице општина.

Потписивању су присуствовали потпредсједници Привредне коморе др Нина Дракић и Данило Гвозденовић, генерални секретари асоцијација Митар Бајчета и Рефик Бојаџић, те помоћник генералног секретара Заједнице општина Саша Шћекић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here