Приређена Чајанка у Књижари Со – писана Али Бабина пећина са новим насловима

У Књижари Со уприличена је синоћ традиционална књижарска Чајанка, на којој су се посјетиоци упознали са вриједним издавачким хитовима. Уједно је и овај вид комуникације са читаоцима прилика да књижевник Никола Маловић са својим Новљанима прослави 25 година књижевне каријере.

Концептом књижарског гостопримства у Књижари Со, на главном градском тргу, се сваког другог петка организују Чајанке у част издавачких хитова, док стижу нови наслови са Београдског сајма, прича књижевник и књижар Никола Маловић:

Никола Маловић

-Концепт је био да сваког другог петка, након Београдског сајма, направимо мало поклоњење књигама у част. Размишљали смо да буде угодно и корисно, онда смо осмислили Чајанку која прераста у нешто више осим саме Чајанке, коју тако називамо због традиције. Ово је 19. по реду Чајанка. Још чекамо да званичним увозом, апсолутни сајамски хитови дођу у Херцег Нови. Издавачка дјелатност успорила је због кризе, међутим добри наслови никад неће фалити у Херцег Новом, тако да молим Новљане да се стрпе седам до десет дана и сви нови романи, који су се појавили ће стићи. Имамо и хитове које смо већ донијели са сајма.

Други повод, је што сам одлучио да са Новљанима прославим 25 година моје књижевне каријере, током које сам написао 18 књига, у 45 издања, са четири превода, два превода романа на енглески, на кинески и руски језик и са 30 хиљада продатих примјерака, што је респектабилна цифра. Десет књижевних награда је дошло у Херцег Нови, чак и у Књижари Со држимо неке рељефе, ту је Врањанска награда Борисава Станковића, нагарада Бранко Ћопић, коју додијељује САНУ, награда Лаза Костић и друге. Укључујем и Октобарску награду града Херцег Новог, што ме чини посебно поносним Новљанином и тада сам обећао да ћу написати књигу којом ћу се одужити Новљанима и ево већ десет година пролази фантастично књига „Херцег Нови град са 100 001 степеницом“. То је уједно највећа колекција степеништа и степеница у историји. Херцег Нови је град од скала, тако сам и написао књигу, како би се захвалио на великој части, образлаже Маловић.

Маловић додаје да  ове године преостаје да наздравимо свим јубилејима, јер славимо и 125 година новског књижарства:

-Спомен печат, за сљедећу годину већ је штампан, јер 1. јануара на све купљене књиге и разгледнице ударамо спомен печат, на коме ће писати, да славимо 145 година од рођења Јова Секуловића и 20 година Књижаре Со, упознаје Маловић.

Открива која издања привлаче публику. Мушку занима историја, завичајне теме. Женска публика чита женске писце.

-Међу једном циљном групом најпопуларнија је Мирјана Бобић Мојсиловић, међу другом Љиљана Хабјановић Ђуровић. Чека се излазак четврте књиге Јасенке Лаловић „Бастадур“ и већ се види да ће изазвати општу помаму. На штанду Клиа већ видите фантастичну књигу „Доба надзорног капитализма“, на штанду Комерц књигу „Галеб који се смеје“ са мојим потписом или „Ја, Медитеранац“ књига која је изашла прије двадесетак дана. Лагуна пословично има најчитаније књиге, те Вулкан, Геопоетика…

Чајанка у Књижари Со, гостопримство домаћина Викторија и Никола

-Све што се може замислити, може се наћи овдје. Књижару Со можемо замислити као писану „Али Бабину пећину“ јер овдје похрањујемо све што би требали да имамо. Трудимо се да имамо и старе књиге, антикварне тако да смо на сајму набавили Биљешке једног писца Симе Матавуља у два примјерка. Ко први дође до књиге видјеће како је Симо Матавуљ живио и у Херцег Новом. Наишли смо и на једну вриједну књигу Књижевност на тлу Боке Которске у доба барока из пера професора Мирослава Пантића, који је био велики познавалац старе бокешке књижевности, осврће се Маловић.

Позива љубитеље књиге да посјете Књижару Со која је и интелектуални барометар. Посједују књиге из свих области. Код њих се налази прастари натпис да је Читање приватна ствар. Располажу са респектабилним избором књига са филозофским, поетским темама, науком, али је акценат на лијепој књижевности, на морским, поморским и бокешким темама. Његових, како каже, кварат вијека дугог процеса писања, је изњедрио и романе, који имају своју публику и мјесто под сунцем је „Лутајући Бокељ“ са 12 издања и „Једро наде“ са седам издања и друге веома популарне наслове.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here