Припреме у Градској луци за наутичку сезону, која почиње Првог маја

У Градској луци на Шкверу, у сусрет наутичкој сезони, почели су радови на санацији пристаништа, ремонта јавне расвјете на лукобрану и постављању мостића за напајање бродова струјом и водом.

Радови би требало да буду завршени  до Првог маја када би требало да стигне и прва група бродова у луку, казао је за РТХН директор Градске луке Божо Укропина:

– Почели смо јуче, вађењем камених блокова из мора, након невремена које је било крајем јануара. Више од 40 камених блокова избијено је са пристаништа, што ствара велики потисак на мулу. Захтјеван је посао, има блокова тешких и по 200 кг. Са два рониоца и дизалицом смо завршили већи дио посла. Данас настављамо са активностима. Припремићемо терен за израду бетонске плоче и враћање камених блокова на своје мјесто, казао је Укропина.

Ангажована је фирма Елипс, која ће од понедељка почети активности на генералном ремонту расвјете, која је,такође, оштећена у невремену. 

– Биће промијењени каблови и сва инсталација. Одрадићемо јавну расвјету јер не можемо дочекати госте у мраку. Од недеље креће монтажа  мостића „пингвина“ за напајање пловила струјом и водом. Имаћемо пет ремонтованих и два нова мостића, тако да ћемо сезону, надам се, дочекати спремни. У току је завршна контрола везова и очекујемо да ће Први мај лука спремно дочекати већу групу гостију, навео је Укропина.

Иако нису стигле резервације за туристичку сезону, очекују веће појединачне и групне доласке бродова у Градску луку:

– Питање је клијентеле која ће бити у хотелима, што вуче већи или мањи излетнички туризам и долазак бродова из окружења. Многи већи бродови који су доводили госте из Будве, Тивта, Котора нису чак прошле и претпрошле године радили. Надамо се да ће ове године бити другачије. Надамо се бољем пословању. Из моје визуре тешко је да се понове рекордне 2018. и 2019. година, а тиче се наутичког туризима и наше мале луке, оцјењује Укропина.

Оптимизам за наредну туристичку а и наутичку сезону постоји, на тржишту су и надају се да ће све више гостију бродовима долазити  у Херцег Нови.        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here