Приоритетне активности Водовода на смањењу губитака на мрежи

зграда Водовода

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови  предузели су  низ активности у циљу санације дотрајале мреже. Губици  на годишњем нивоу на водоводној мрежи износе преко 70 одсто.

У плану предузећа Водовод и канализација за ову годину су, поред осталих,  активности на смањењу неприходоване количине воде (смањење техничких губитака) за 30 литара у секунди, у односу на љето 2022. године, с акцентом на ривијери, за подручје снабдијевања од резервоара  „Змијице“ до Каменара. Неколико је великих пројеката који ће подржати санацију водоводне мреже, казао је директор ДОО Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић:

 – Оно што ми приходујемо само је дјелић воде, која дође у систем.  Преко Конавала долази око 400 литара воде у секунди, а свега се фактурише 20 до 25 одсто те воде, што значи да имамо велику количину, која се губи кроз мрежу. Постоје велики проблеми који би требало прво да се ријеше, да би могли ту воду да дистрибуирамо. Имали смо састанак са Регионалним водоводом Црногорско приморје, који исказују потребу за нашом помоћи према њима, у испоруци воде, што је, напокон, на позитиван начин отворило много тема од власништва над цјевоводом од Каменара до Зеленике. Цјевовод је у власништву Регионалног водовода, а ми га сервисирамо, објаснио је Лучић.

Огромне количине воде, које се губе на мрежи не могу да се фактуришу и продају, па су изостали и економски ефекти од евентуалне испоруке воде:

– Одређене количине воде које губимо, могле би да се испоручују и Регионалном водоводу, општинама Котор, Тиват. Постоји много могућности за унапређење. И у претходном периоду се радило на томе, смањени су и губици у извјесној мјери, нешто се уштедило, али оваквим темпом рада,  требало би нам још 30 година да се спустимо на нижи, оптималнији ниво.   Према информацијама које имамо у јеку туристичке сезоне могло би да дође до рестрикција воде, због чишћења тунела у Плату, па су и то проблеми, које морамо да рјешавамо, навео је Лучић.

У Водоводу ће се максимално ангажовати како би се на најбољи начин рјешавали проблеми, у циљу континуалног снабдијевања водом Општине Херцег Нови, током цијеле године, посебно током љетне сезоне од 1. јуна до 15. септембра:   

 – Да не би било проблема радићемо, управо, на изналажењу техничких рјешења да можемо током тог периода, када се затвара вода због радова у Плату, да обезбиједимо за цијели град, уредно водоснабдијевање. С друге стране сарадња са Регионалним водоводом најављује боље дане, тако да мислим да ћемо успјети да ријешимо горуће проблеме, оцијенио је Лучић.

Убрзо нови сервиси у Водоводу

Лучић додаје да има  доста могућности за унапређење процеса рада унутар предузећа Водовод и канализација, како би смањили трошкове и увели нове сервисе, који до сада нису били доступни. Један од сервиса био би кол центар у којем би се концентрисали сви позиви грађана. На више мјеста грађани би пријављивали рекламације и све би увезали како би се убрзао систем, од пријаве квара до сервиса и рјешавања проблема. Циљ је умрежавање система управљања у цијелом предузећу. Један од задатака је и модернизација возног парка. Капиталне пројекте ће кандидовати и очекују помоћ државе. У овој години  биће и већа  улагања у систем, радиће нове резервоаре, како би било обезбјеђено боље водоснабдијевање вишим подручјима.  

Предлогом Плана и програма рада ДОО Водовод и канализација Херцег Нови, укупно је за 2023. годину планирано улагање од 5 милиона 450.000 еура о чему ће између осталог, бити предмет разматрања на наредној сједници Скупштине Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here