ПРИМЈЕЊЕНЕ ИМУНОТЕРАПЕУТСКЕ И НАУЧНЕ МЕТОДЕ У ИНСТИТУТУ ИГАЛО

У Центру за научно-истраживачки рад при Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију Др Симо Милошевић у Игалу, примјењујe се примарна терапија у области превентивне медицине, балнеологије, пост ковид рехабилитације,  методе аферезе, као одговор на имунообољења која су све учесталија.  

Иновативно истраживачки програми  у Институту су подигли ниво развојa здравственог туризма. Компоненте  тих програма су терапије Мембранске аферезе,  промоција љековито блата из базена Института за које би требало да Институт ускоро да добије свој бар код, као и карактеризација изабраних аутохтоних биљних врста, које имају високу нутритивну и терапијску вриједност, казала је гостујући у емисији Новско јутро, докторка медицинских наука Вјерослава Славић, начелница и главни истраживач у Научно истраживачком центру  Института Игало и једини др наука у Црној Гори из области клиничке имунологије:

– Постковид је нешто што ће тек бити изазов и министраство здраваља је схватило да ће људима требати рехабилитација да се опораве и врате у нормални живот. Код нас долазе тешки облици инфекције, који су пребољели тешке упале плућа и сва терапија се примјењује у складу са препорукама СЗО и Европске асоцијације физијатара. Мислим да наши физијатри рјешавају изазов пост ковида посебно што се тиче оправка плућа. У сарадњи са Медицинским факултетом од 2017. године  смо носиоци великог пројекта чиме је почела истраживачка прича и тада смо добили лиценцу.  Од 2019. године постали смо  носилац за програм Центра изврсности за биомедицинска истраживања (ЦЕБИМЕР) , чији резултати ће тек  бити импозантни. Ја сам поносна што је програм који примјењујемо, базиран на стратегији паметне специјализације у два смјера: здравственог и одрживог туризма. Субјекти сарадње су  ПМФ , Медицинскси факултет,  КЦЦГ,  Центар за екотоксикологију и други. То све доноси бенфите Институту а посебно што ћемо  урадити велики корак – да чувено игаљско  блато  први пут добије бар код. Моје искуство рада као клиничара у Институту је преко 20 година и ти резултати мене радују. Са новим директором др Савом Марићем добићемо још нових програма. Значај традиционалне исхране је ту битан. Примјењујемо једни у региону нови поступак – Мембранске аферезе, што је дефинисано као безбједни поступак, ради се амбулантно, изводи на иглу , браунилу и пацијенти се осјећају препорођено, јер је ријеч о детоксикацији, чишћењу цијелог организма од штетних материја из крви и ћелија…

Опширније у видеу емисије Новско јутро:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here