ПРИКУПЉЕНО ОКО 40 ЈЕДИНИЦА КРВИ У АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАРИВАЊА

Kлуб добровољних давалаца крви  Херцег Нови  у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног Kрста – организoвао је прву овогодишњу акцију  добровољног даривања крви, у плавом салону Приватно здравствене установе Опште болнице Мељине.

Предсједник Клуба добровољних давалаца крви Зоран Срдановић је казао да су више него задовољни  одзивом.

-Крв је дало око 40-так добровољних давалаца. Акцијом руководи екипа Завода за трансфузију крви Црне Горе.  Новина је да су укључени и волонтери Општинске организације Црвеног крста Херцег Нови. Имамо  добру причу и надамо се да ће бити све боља, у мају  када буде Меморијал посвећен  Милутину  Лековићу,  у септембру када је Меморијал посвећен Јовану Косаћу , за  крај године планирамо и четврту акцију. Устаљена је  пракса да организујемо четири акције годишње , као једини у Црној Гори. Клуб броји до 200 чланова. Свака здрава особа  од 18 до 65 година може да буде добровољни давалац крви, подсјетио  је Срдановић.

Волонтери Црвеног крста Херцег Нови имали су низ активности у циљу промовисања  добровољног  давалаштва крви, посебно, међу младима.

Према ријечима секретарке ОО Црвеног крста Херцег Нови Милене Шћекић, промовисали су акцију међу матурантима Средње школе.

– Већ данас је било оних из те популације који су се одазвали акцији. Ми смо овдје да пружимо техничку и логистичку подршку колегама из Клуба добровољних давалаца крви  и Завода за трансфузију крви из Подгорице. Добровољни давалац мора да буде здрава особа и зависи од љекарског прегледа, да ли ће приступити давању драгоцјене тећности.  

Новљани увијек јако добро реагују када су у питању хуманитарне активности, а добровољно давалаштво крви  је  најхуманија акција и одлично су реаговали и овог пута, оцјењује Шћекић.   

Мото клуб „Безбједност“  из Херцег Новог, такође, је дао подршку акцији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here