Пријем за представнике карневала и званице – ХН пријатељ заувијек

У дворишту Куће Ива Андрића предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима, домаћин из НВО Машкаре Иван Пеулић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, представници Ферцег феста и других новских установа уприличили су фешту у част гостију из карневалских група региона, те Италије и Грчке, као и званицама побратимских и пријатељских градова, који су дошли на завршну манифестацију 54. Празника мимозе. Пријем је претходио великој карневалској поворци са око 800 учесника.

Иван Пеулић поздравио је госте, исказао добродошлицу. Представио је високе званице, предсједника Федерације европских карневалских градова Јосипа Силова и члана Интернационалног борда Федерације европских карневалских градова Александра Васовића.

-Они су дијелом заслужни што Херцег Нови има данас карневал. Заслуга је свих вас из федерације и пријатеља које сам упознао уназад пар година, када смо поново постали пуноправни члан ФЕКК-а.

Јосип Силов је подијелио утисак да му је изузетна част и велико задовољство што присуствује великом карневалском догађају у Херцег Новом, у завршници Празника Мимозе.  

Предсједник Општине Стеван Катић је зажелио добродошлицу гостима, представницима Федерације европских карневалских градова и пријатељима Херцег Новог:

-Желим Вам срдачну добродошлицу у град мимоза, сунца, рибе, вина, фешти, свега онога по чему је Херцег Нови препознатљив дуги низ година. Хвала Вам свима што сте увеличали ово затварање нашег празника, што значи да традиционално долазите овдје у Херцег Нови. Посебно ми је пуно срце када видим да вас је све већи број код нас у Херцег Новом и да се овдје осјећате као код своје куће. Увијек сте нам добродошли и увијек ћете у Херцег Новом имати једног великог пријатеља, поручио је Катић.

Он се захвалио НВО Машкаре и предсједнику Ивану Пеулићу на изванредној организацији, на њиховом ентузијазму и енергији која зрачи, без којих се не би могао организовати овај феноменални догађај.

Уручивање Плакете и медаље предсједнику Катићу

Силов се у име Федерације европских градова захвалио граду и градоначелнику Катићу поклонио Плакету на којој пише њихов традиционални слоган Мемориам виват (Memoriam vivat), што значи: Успомена живи!

Потом је предсједнику Општине додијелио и Меморијалну медаљу Федерације.

На свечаности је услиједила размјена поклона домаћина и гостију.

Домаћини су додијелили пригодне поклоне и посебно поздравили представнике: Федерације европских карневалских градова Монтенегро, Которски и Будвански карневал, Маскераду из Тивта. Поздравили су представнике карневала из Беле Цркве, Неума, Врњачке Бање, Антонију Новоселац из новске плесног КСЦ Диано,чланице Мардок Бразил групе, карневалисте из Лесковца, Раковичку групу,те представнике Тушког карневала…Посебан аплауз су добиле карневалске групе из Грчке и Италије (Сардинија). Захвалили су се звончарима из Ријеке и њиховом капу, са којима као и осталим, Машкаре и Херцег Нови имају изузетно добру сарадњу.

Аплауз за карневалску Сардинију

Домаћинима су уручили поклоне представници побратимских градова и општина: Звездара, Чепин, Валпово, Стари град Београд, Пећинци, Бања Лука, Вишеград, Ново Место, Неум, Мали Зворник и општине Сенец (Словачка).

Свечаности је присуствовао велик број званица, маски, представника Општине, новских установа, грађани.

Предсједник Општине Звездара Владан Јеремић је казао је да му задовољство што су дошли у лијепи приморски град и да ће поред тога што су до сада имали добру сарадњу између Звездаре и Херцег Новог, убудуће фаворизовати културна, спортска дешавања и област образовања.

Младен Ђурђевић

Начелник Општине Вишеград Младен Ђурђевић је казао да му је посебна част што су у Кући Ива Андрића, прије неку годину потписали Споразум о културној сарадњи Херцег Новог и Вишеграда. Истиче да је нобеловац културна спона два града , Вишеград по роману „На Дрини ћуприја“ а Херцег Нови гдје је живио и стварао Иво Андрић.

Дражен Тонковац

Задовољство што је у побратиском граду Херцег Новом исказао је и градоначелник Чепина Дражен Тонковац. Он истиче да их је на манифестације у Херцег Новом стигло 42 представника из Чепина.

Павол Квал

Градоначелник Сенеца Павол Квал захвалио се домаћинима на гостопримству, у име града који је скоро 30 година пријатељ Херцег Новом.

Добру енергију у празничном духу дружење су наставили новским улицама, у ритму VI Mеђународног карневала у Херцег Новом, суђењу Крневолу, концерту Тонија Цетинског.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here