ПРИЈЕМ ЦК КПК И ДРЖАВНОГ САВЈЕТА ПОВОДОМ КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Централни комитет Комунистичке партије Кине (ЦК КПК) и Државни савјет приредили су данас у Великој дворани народа у Пекингу пријем поводом Кинеске нове године.

Генерални секретар ЦК КПК, предсједник Кине и предсједник Централне војне комисије Си Ђинпинг је на пријему одржао говор и у име ЦК КПК-а и Државног савјета пожелио срећну Кинеску нову годину тигра припадницима свих народности у Кини, сународницима у Хонгконгу, Макау и на Тајвану, као и Кинезима у дијаспори.

Си је у говору навео да је одлазећа година вола година у којој „смо сумирали историју и прошлост, али и изразили визију о љепшој будућности. Свечано смо обиљежили стогодишњицу оснивања КПК-а, сазвали смо шесту пленарну седницу ЦК 19. сазива и објавили трећу историјску резолуцију“.

-Кина је у предвиђеном року однијела побједу у борби против сиромаштва, остварила циљ изградње умјерено просперитетног друштва у свим погледима, постигла први стогодишњи циљ и покренула нови марш ка свестраној изградњи модернизоване социјалистичке државе, чиме је солидно стартовао 14. петогодишњи план, рекао је Си.

Си је истакао да је највећа срећа у свијету борба за срећу народа.

-Ми смо пуни повјерења и снаге. Без обзира на било какве промјене у међународним околностима и било какве сурове изазове, промовисаћемо величанствени дух при оснивању КПК-а, памтити древну максиму – „држава напредује у невољама и пропада у лагодности“, стално водити рачуна о потенцијалним ризицима у будућности и док се налазимо у безбједном положају, борићемо се компактно, солидарно и вриједно, како бисмо унаприједили велики посао подмлађивања кинеске нације, навео је он.

Си је указао да ће у другој половини 2022. године бити одржан 20. Национални конгрес КПК-а, на коме ће бити резимирани послови у протеклих пет године, али и зацртан план развоја у наредном периоду.

-Морамо добро да координишемо цјелокупну ситуацију на домаћем плану и на међународној сцени, да добро координишемо развој и безбједност, контролу епидемије и економски и друштвени развој. Морамо да убрзавамо стварање новог развојног обрасца, свеобухватно да продубљујемо реформе и отварање, унапређујемо висококвалитетни развој, трајно побољшавамо животни стандард становништва, енергично радимо на обезбјеђивању стабилног и здравог економског окружења, просперитетног и мирног друштвеног амбијента, као и политичку средину коју карактеришу неподмитљивост и чистоћа, изјавио је Си.

– У традиционалној кинеској култури, тигар је симболика моћи, храбрости и неустрашивости. У новој години тигра, наставићемо енергично да пишемо ново историјско поглавље изградње социјализма са кинеским карактеристикама, навео је Си.

Си је на крају подсјетио да ће ускоро бити отворене Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу. Кинески народ је спреман да свијету поклони једноставну, безбједну и фантастичну олимпијску светковину.

-Желим сјајне резултате на Играма спортистима из Кине и других делова света, закључио је Си.

Пријему је предсједавао кинески премијер Ли Кећијанг, а њему су присуствовали и други партијски и државни руководиоци Кине, као и руководиоци и представници пензионера из ЦК КПК, Сталног комитета, Свекинеског народног конгреса, Државног савјета, Врховног народног суда, Врховног народног тужилаштва, Кинеске народне политичке консултативне конференције и Централне војне комисије.

Умјетници су на пријему извели представу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here