Пријатељство СМШ „Иван Горан Ковачић“ и Средње економске школе из Сомбора

Поводом завршетка пројекта “Филм и стварност – солидарност” кроз који је реализована размјена ученика СМШ “Иван Горан Ковачић” и Средње економске школе из Сомбора синоћ је у херцегновској школи организовано дружење и изложба ученичких радова.
Пројекат се реализује у оквиру програма “Superschools“ који спроводе Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) и њемачка Организација за међународну сарадњу (GIZ), а финансира га Европска унија и њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ).


Херцегновски средњошколци били су гости Средње економске школе из Сомбора од 10. до 15. априла у оквиру прве размјене између двије партнерске школе а узвратна посјета реализована је од 3. до 8. маја.
Циљ је био упознавање и зближавање младих из ова два града. Ученици су кроз заједничке активности учили о солидарности, идентитету, људским правима, родној равноправности.


Ријеч је о првом циклусу трогодишњег регионалног пројекта у који је укључено 60 школа, објаснио је Един Кољеновић, директор Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Един Кољеновић, директор Регионалне канцеларије за сарадњу младих

-Свједочили смо о једном од најквалитетнијих програма које смо подржали, имали смо сјајну сарадњу са професорима из Херцег Новог и Сомбора који су водили овај пројекат и чини ми се да постајемо све свјеснији да без оваквог ентузијазма и сарадње ми заправо не можемо радити на оним промјенама које желимо са младим људима, а то је да јачамо међусобно повјерење, да јачамо капацитете да они буду активни млади грађани, да међу њима постоји раузмијевање, дијалог и солидарност, казао је Кољеновић.
Професорица Сања Атељевић је казала да су се трудили да ученици буду различитих образовних профила, и да су у пројекат укључени економски и туристички техничари, гастрономи, кувари и гимназијалци.


-Током обје размјене ученици су кроз разне облике неформалног образовања имали прилику да се дотакну разних тема, као што су родна равноправност, идентитет, људска права, мултикултуралност, толеранција. Бавили смо се и темама, као што су медијска писменост, развијање критичког мишљења, имали су прилику да се умјетнички изразе кроз литерарне и ликовне радионице, одржане у Кући Ива Андрића, израђивали су сувенире, размјењивали рецепте локалне традиционалне кухиње и кували у нашем школском ресторану, а креирали су један кратки филм о сарадњи и солидарности који ће бити објављен на нашем школском сајту, казала је професорица Данијела Ускоковић.

Данијела Ускоковић, професорица

Гошће из Сомбора Бојана Станић и Стаменка Судар су поручиле да је ово само почетак једног лијепог пријатељства које неће завршити окончањем пројекта.
Циљ је, како су истакле, да се успостави партнерство двије школе а преко школа и партнерство и пријатељство два града.

Директорица СМШ „Иван Горан Ковачић“ Љиљана Карановић казала је да су ученици и професори обје школе кроз реализацију пројекта стекли једно дивно искуство и захвалила колегама професорима који су водили пројекат.

У знак новог, али како поручују, трајног пријатељства између ученика и наставника двије школе, засадили су маслину у дворишту СМШ „Иван Горан Ковачић“.

У реализацију првог циклуса овог програма укључене су четири средње школе из Црне Горе, из Херцег Новог, Бара, Бијелог Поља и Берана.
Током три године трајања програма укупно 200 омладинских размјена ће бити подржано широм територије Западног Балкана.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here