ПРИ КРАЈУ ОДВОЗ ГРИТА ИЗ БРОДОГРАДИЛИШТА

Брод Шенон Ривер (Shannon River), који плови под панамском заставом, а који ће одвести последњих 6.000 тона опасног грита, у оквиру пројекта „Ремедијација и чишћење земљишта Бродоградилишта Бијела“ упловиће у Бијелу у суботу, 29. јануара, информишу из Валга.

Након више од 40 година простор некадашњег Бродоградилиша биће очишћен од грита, који се одвози на депонију у Севиљи. За контаминирану земљу биће потребно седам или осам бродова, а тај терет ће такође бити транспортован на исту локацију.

Када је ријеч о уљу које је преостало након затварања погона Бродоградилишта, оно ће бити превезено камионима у Грчку, течни зауљени отпад у Аустрију, преостали азбест за Њемачку, док ће у Португал бити транспортоване опасне вреће.

Према анексу уговора, читав посао би требало да буде завршен до 30. јуна ове године, што је обавеза француске компаније Валго, која је изабрана на тендеру.

Брод Дакота, који плови под заставом Малте испловио је данас за Севиљу са укупно 7,5 хиљада тона контаминиране земље, која је ископана на простору бившег Бродоградилишта у оквиру санације и чишћења простора.

Ријеч је о првом броду са овом врстом терета, коју карактеришу високи садржају уља, мазута, карбон диоксида и карбон моноксида.

Подсјећамо, ове седмице из Бијеле је већ испловио један брод са отпадом. Како су казали из Валга, уз брод који упловљава у суботу, значи да ће у року од 10 дана из Црне Горе ка Европској унији бити извезена три брода са опасним теретом.

Свјетска банка је за санирање „црне еколошке тачке“ у Бијелој обезбиједила 23 милиона еура, посао је повјерен француској компанији Валго.

На простору некадашњег бродоградилишта биће изграђен Центар за ремонт јахти и мега јахти.

Посао на простору некадашњег Бродоградилишта почео је у јулу 2018. године, а извоз грита заустављен је у два наврата. Први пут у августу 2019. због дозвола за извоз а потом и прошле године, пар мјесеци пошто је посао настављен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here