Преузимање трајектне линије јавни интерес, а бенефите ће имати општине Херцег Нови и Тиват

Општине Херцег Нови и Тиват желе активно да учествују у управљачкој структури новог предузећа које ће управљати трајектном линијом Каменари – Лепетане али и у подјели добити из те дјелатности.  Предсједници те двије бокељске општине, Стеван Катић и Жељко Комненовић, сматрају да је упркос проблемима који су настали након што је Поморски саобраћај обуставио превоз између двије обале, добро што је стављена тачка на ту приватизацију и што ће јавни интерес бити изнад приватног. Обојица очекују да ће  до сезоне флота бити комплетирана и да ће двије обале спајати довољан број трајеката.  

-Требало је можда на другачији начин приремити процедуру раскида уговора са Поморским саобраћајем како не би дошло до прекида, застоја  саобраћаја на трајектној линији Каменари – Лепетане. Дошло је то у једном од најнезгоднијих тренутака за Херцег Нови на самом отварању  Празника мимозе. Успјело се некако то организовати, нема више гужви као у том првом таласу, трајект обавља  превоз у складу са својим  могућностима и  она је сада бесплатна, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Како је рекао, генерално је добро што се ставила тачка на ту приватизацију која је, по његовим ријечима  „била пљачкашка“  и на „привилеговане појединце и због којих се није разматрало алтернативно рјешење премошћавања залива“.

-Најављује се долазак другог трајекта, а очекујемо  да до почетка сезоне имамо спремну флоту јер према свим најавама она ће бити рекордна. Имамо увјерења из Владе да ће се сигурно набавити нови трајекти а након тога да се дефинише управљачка структура тог будућег предузећа, рекао је Катић.

Предсједник тиватске Општине Жељко Комненовић казао је да трајектна линија већ сада са једним трајектом функционише те да су мало веће гужве са тиватске него са херцегновске стране.

Сматра да се због расправе да ли је трајектни превоз након раскида са Поморским саобраћајем могао боље организовати, изгубила основна порука да је то борба за одбрану јавног интереса, првенствено мјештана Каменара и Лепетана и општина Херцег Нови и Тиват.

-Могло је ефикасније сигурно да се превазиђе ова ситуација али ја морам да нагласим два фактора због којих се можда све ово одвијало овако.  Први разлог је у јавним набавкама, јер да је Морско добро прије пар мјесеци кренуло у набавку трајеката  тешко би се то могло оправдати законски. С друге стране Поморски саобраћај  је поступио онако како смо очекивали. Умјесто да је постигао договор са Владом и Морским добром  као оператор који је обављао превоз у последњих 20 година и наставио превоз посебно у вријеме када се у ХН одржава Празник мимозе, он је једноставно престао да ради па се морало ад хок дјеловати, казао је Комненовић.

Он је захвалио компанији Брив на друштвеној одговорности, а грађанима на стрпљењу.

-ЈП МД је купило трајект који се зове Пизма и који има капацитет 70 возила и он је на путу ка Боки. Чека се процедура и он ће до краја седмице бити на трајектној линији. И сада нема превелике гужве а редови су нешто са чиме се та дјелатност редовно суочава.  Ми ћемо пратити ситуацију и активно учествовати како би дали допринос да грађани не би трпили, казао је Комненовић.

Катић је истакао да је  зајднички став двије општине е да је потребно формирати ново предузеће које ће се бавити трајектним превозом али и да из херцегновске локалне управе инсистирају да то буде привремено рјешење и да се фокусирају  на израду пројекта моста или подводног тунела.

-У завршној фази је Просторни план ЦГ који ће јасно дефинисати трасу и брзе саобраћајнице и локалне заобилазнице или са мостом или подводним тунелом. Због тога је нама врло важно да ову причу окарактеришемо као привремену, како би се смањиле гужве јер у најбољем случају  од ХН до Тивта треба око 45 минута а љети и дуже, казао је Катић.

Виђење представника двије општине је да то будуће предузеће буде у заједничком власништву општина ХН, Тиват и МД с тим да ОХН има већи удио од општине Тиват али и да се обезбиједе повољности за грађане двије општине.

-Ми сада разговарамо, имамо отворене релације и партнери смо са Морским добром иако нисмо промијенили став да се МД као такво угаси и да се обала врати на управљање општинама. Ми смо упућивали иницијативе ка Влади, немамо за сада одговора али  нећемо одустајати. Тако је некада било и  боље је функционисало него последњих 30 година али је то као и све остало продукт бившег режима као и трајект. Кренуло је да се то распакује па ћемо га распаковати до краја, тврди Катић.

По ријечима Комненовића преузимање трајектне линије је у почетној фази, у припреми је концесиони акт  али и он наводи да је  Влада  свјесна њиховог  става да општине желе активно да учествују у подјели добити и у управљачкој структуру те дјелатности.

-Јавни интерес мора да буде у првом плану јер је тај посао високо профитабилан. Улагања у инфраструктуру у Боки су била минимална нажалост у задњих три деценије а имамо једну дјелатност која је високо профитабилна и у којој једна приватна компанија има вишемилионску добит, рекао је он и истакао да је сигуран да је преузимање трајектне линије, колико год оно било нагло и преурањено,  био једини начин да се каже било је доста и да се види да ли је држава јача од појединаца.

-Оно што јасно и дефинитивно је да ћемо пробати и борићемо се до краја да се интереси грађана испоштују, казао је Комненовић.

Како је рекао под лупом јавности је сада старост трајеката које купује Морско добро а да се у  запећак  ставља да су четири трајекта  од шест  Поморског саобраћаја,  просјечне старости око 70 година.

Истакао је да је јако битно да људи који су радили у Поморском саобрачају поново добију посао те да их је ангажовано већ око 20.

– Оно што је битно да овај процес буде јасан, транспарентан и мислим да су људи у Влади и МД на том трагу. Монополи се морају укидати, мора постојати тржишна утакмица и ја сам колегама у МД саопштио да очекујем да све буде по закону.  У првом плану је интерес грађана  а у другом профит, сматра Комненовић.

По ријечима Катића до сада је држава била сервис једне приватне компаније која је износила милионе са једне трајектне линије, а општинама нису плаћали ни комуналије.  

-Нису дозвољавали возилима са првенством пролаза да бесплатно прелазе трајектом. Није било никаквог разумјевања осим за свој лични интерес. Према подацима којима имају у МД запослени у ПС су имали јако мале плате, нису имали социјални програм, знамо како су отпуштали раднике и сада ће они бити у бољој позицији, грађани ће имати бенефите, ватрогасци, хитна помоћ неће плаћати прелаз  тако да су то све предности преузимања трајектне линије, закључио је Катић.

О овој теми али и водоснабдијевању, изградњи водовода и пута на Луштици са предсједницима општина Херцег Нови и Тиват, у емисији У четири ока разговарала је Нина Алорић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here