Преостала имовина „Вектра Боке“ нуклеус рјешења

У малој Сали Општине Херцег Нови данас је одржан састанак бивших радника Вектра Боке са представником Министарства економског развоја и туризма.

У договору са министром Гораном Ђуровићем, са бившим радницима Вектра Боке је разговарао начелник Одјељења за антикорупцију Звонко Савељић. Цјелокупну ситуацију треба детаљно проучити, казао је за РТХН Савељић, истичући да је то проблем, не само радника, него и Општине Херцег Нови, државе и црногорског туризма.

– Нисам до детаља знао сву проблематику, али сад сам је боље сагледао. Жалосно је да је ова ситуација таква каква јесте, али она није безизлазна. Мора се направити један пресјек, а Влада прије свега треба о томе да води рачуна, да се види шта од те имовине није отуђено и није продато, што је врло битно. Претпостављам да има те имовине с обзиром да се ради о јако добрим локацијама, малтене у центру Херцег Новог, која сигурно има јако високу вриједност. Али, прије тога се морају урадити неки договори  да се апсолутно сва та ситуација детаљно проучи, да се ангажују озбиљни људи, експерти, можда чак и нека адвокатска канцеларија, с обзиром да се ради о стечају и стечајном поступку, јер опет су ту руке везане, како министарству тако и Влади.

Савељић сматра да рјешење проблема лежи у преосталој имовини Вектра Боке. 

– Фирма је у стечају од 2007. године, што је јако дуго. На страну што сав овај период држава није реаговала на ово, али дефинитивно ће се од нечега морати почети. Битно је да се сними комплетна ситуација шта је од имовине остало, шта може да се даље приходује и да се можда држава ту у неком смислу ангажује. То су већ ствари на које ја не могу сада дати детаљан одговор, али ја вјерујем да та имовине, јер има један дио који није оптерећен било чим или није продат,  може да буде неки нуклеус рјешења тог проблема. И не само рјешење за раднике, него да из тога никну неки нови хотели, ресторани и угоститељски објекти гдје ће се наћи мјесто, не за људе који су већ пред пензијом, него за млађе људе, породице и тако даље и уопште за локалну управу за Херцег Нови и за цјелокупни развој туризма Црне Горе.

Он наглашава да не могу убрзати процес, јер су им „руке везане“ због стечајног поступка.

-Стечајни закон је, кажу правници , у рангу Устава. И јесте тако. Треба прво поћи од дешавања у Привредном суду, стечајног судије у конкретном случају и стечајног управника који су сада ван функције. То је можда и неки мој задатак да, уз допуштење колега радника,  видимо како ће ићи   процедура у том неком дијелу – нови стечајни судија, нови стечајни управник, шта има тамо од документације и да се види шта се ту може покренути. Али, опет је на Влади Црне Горе која ће дефинитивно донијети неку стратегијску одлуку у том случају. Мој предлог је да се формира нека експертска група,  да се види из свега тога шта даље и да се коначно крене. Јер, интерес је, не само радника, него и грађана Херцег Новог и Општине Херцег Нови да се на тим атрактивним локацијама не налазе запуштени простори и објекти, поручио је Савељић.

Предсједник НВО „Бивши радници Верктра Боке“ Ђорђе Рајак је казао да до свега овога не би дошло да је испоштована одлука Уставног суда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here