Преминуо проф. др Вељко Алексић 

Фото: Спортски журнал

У Београду је јуче у 84. години преминуо некадашњи фудбалер, касније професор фудбала, Вељко Алексић који је годинама био и становник Херцег Новог.

Алексић је током шездесетих година прошлог вијека носио дрес “Црвене звезде”, а био је и члан  шампионског тима “Војводине”, са којом је освојио титулу првака Југославије 1966. године.

Вељко Алексић је потом играо као професионалац у Белгији, Холандији и Француској. За разилику од већине фудбалера, по завршетку играчке каријере Алексић се опредијелио за наставак школовања и постао је професор фудбала на Факултету за физичко васпитање.

Позната је његова студија о петогошњем плану ФК “Црвена звезда”, коју је усвољила Скупштина клуба 1986. године, а која је имала за циљ да клуб у том периоду освоји неки европски трофеј. То је и остварено у мају 1991. године у Барију, да би у децембру исте године “Црвена звезда” освојила и титулу клупског првака свијета.

Проф. др Вељко Алексић је касније био на челу Више тренерске школе, коју су завршили скоро сви тренери који су радили и раде у Србији.

Професор Алексић  је био  велики пријатељ фудбалера и фудбалских радника из Херцег Новог,  а љубитељима овог спорта  су посебо остали у сјећању његови фудбаски кружоци у центру града “ код Перана”, гдје је преносио своја искуства Јовану Јолу Лепетићу, Милану Вуковићу, Драгиши Мандићу и другим тренерима који су жељели да науче што више фудбалских тајни  од професора доктора Вељка Алексића.Велики је број фудбалских тренера из Херцег Новог и Боке који су добили диплому Више тренерске школе у Београду на чијем је челу дуги низ година био проф. др  Вељко Алексић.

Мјесто и вријеме сахране Вељка Алексића биће накнадно објављени.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here