Премијера филма “Мудрост трауме” др Габора Матеа у Херцег Новом

У организацији Новак Ђоковић Фондације у оквиру програма “Подршка, не перфекција”, документарни филм “Мудрост трауме” др Габора Матеа биће премијерно приказан у Дворани “Парк” у Херцег Новом 30. септембра  у 20 сати.

У „Мудрости трауме“ путујемо заједно са љекаром, аутором бестселера и добитником Ордена Канаде др Габором Матеом да бисмо истражили зашто се западно друштво суочава са повећаним бројем психичких поремећаја и хроничних болести. Ово је филмско путовање са човјеком који је свој живот посветио разумијевању везе између болести, зависности, трауме и друштва у ком живимо.

У овом филму, траума је представљена као невидљива сила која у великој мјери утиче на наше животе. Она обликује начин на који живимо, начин на који волимо и начин на који схватамо свијет око нас. Др Мате нам даје нову визију: друштво информисано о трауми, у ком родитељи, наставници, љекари и друштво у цјелини нису фокусирани на потискивање симптома и осуђивање, већ желе да разумију изворе из којих у рањеној људској души извиру забрињавајућа понашања и болести. Он нам указује на пут индивидуалног и колективног исцјељења.

„Траума није оно што вам се дешава. Траума је оно што се дешава у вама, као резултат онога кроз шта пролазите”, сматра др Габор Мате.

Филмски ствараоци постављају питање на који начин се појединци, али и цјелокупно друштво суочавају са траумама.

-Када смо започели рад на овом филму, мислили смо да смо међу сретницима који су имали безбрижно дјетињство. Сматрали смо да је траума узрокована лошим стварима које се дешавају људима, заиста лошим стварима као што су – рат, убиства, насиље и слично… Али трауме, како смо сазнали од др Габора Матеа, дешавају се свима”, ријечи су режисера Заyе и Мауризиа Беназа.

Премијере и пројекције документарног филма послужиће и као катализатор за серију трансформативних радионица и ангажованих разговора које ће у октобру водити лично др Габор Мате широм Балкана – у Београду, Бања Луци, Сарајеву и Љубљани. Ови догађаји имају за циљ да оснаже учеснике вриједним увидима и практичним алатима за суочавање са траумом, подстицање емоционалне отпорности и стварање здравије и саосјећајније заједнице.

Придружите се у овој јединственој прилици док се под окриљем Новак Ђоковић Фондације  окупљамо да истражимо „Мудрост трауме“ и крените на путовање самосвијести, исцјељења и раста. Пројекције филма, као увод у разговоре и радионице који слиједе након тога са Др Матеом, обећавају да ће бити обогаћујуће искуство које ће оставити трајан утицај на појединце и заједнице широм Балкана.

Дворана „Парк” у Херцег Новом подржава пројекат доласка др Габора Матеа, са циљем да својим суграђанима пружи могућност да се додатно едукују и уживају у културним садржајима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here